Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale din România, a acordat un interviu pentru Tucker Carlson, jurnalistul american controversat care a realizat în 2024 un interviu cu liderul rus Vladimir Putin. În interviul acordat de Georgescu – primul după respingerea candidaturii sale la alegerile prezidențiale din 2025 – Maia Sandu, Emmanuel Macron și Antony Blinken au fost acuzați de intervenție în alegerile din România, relatează Hotnews.ro. Reprezentanții Președinției de la Chișinău au declarat pentru NewsMaker că nu vor comenta declarațiile lui Georgescu.
„Este același grup de intelligence care a încercat să distrugă și campania președintelui Trump. Am fost acuzat pentru interferență rusească, același lucru de care a fost acuzat și Trump în trecut (…)Tot sistemul din România este controlat 100% prin interferență străină. Înainte de alegerile din SUA a fost controlat de către Antony Blinken, fostul secretar de stat, iar odată cu administrația Trump, acum este controlat complet de Franța. Președintele României de astăzi este președintele Macron”, a spus Georgescu.
Întrebat de Tucker Carlson cum a intervenit fostul secretar de stat american din administrația Biden, Georgescu a spus: „Toată lumea știe că a fost intervenție externă, că Blinken a dictat ce trebuie să facă sistemul. Toată lumea știe. Inclusiv președintele Macron și Maia Sandu și Moldova au intervenit, dar cel mai important a fost Blinken”.
Când jurnalistul a insistat asupra modului în care Blinken s-a implicat în România, Călin Georgescu a invocat existența unor planuri care ar fi legate de declanșarea unui război, acuzându-l direct pe președintele Franței, fără să dea însă detalii legate de acțiunile presupuse ale lui Blinken.
„Nu au nevoie de o Românie liberă, cea mai mare bază militară NATO este în România și vor să lanseze Al Treilea Război Mondial din România și să implice întreaga Europă și SUA (…) România este poarta care duce la război sau care poate proteja lumea de război. Este cea mai lungă graniță cu Ucraina și în această situație România este importantă strategic pentru UE, pentru Macron în vederea declanșării războiului”, a comunicat Georgescu.
Anularea candidaturii sale ar fi fost o reacție la dorința sa de a fi „mediator al păcii”. Potrivit sursei, în interviul pentru Tucker Carlson, Georgescu a făcut în mod repetat afirmații de simpatie și susținere pentru administrația Trump, concomitent cu critici deschise aduse Uniunii Europene.
În contextul declarațiilor referitoare la președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, NewsMaker a solicitat o reacție din partea reprezentanților instituției prezidențiale de la Chișinău. Președinția a menționat că nu va comenta declarațiile.
***
Călin Georgescu a participat în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de președinte al României din 2024. Acesta a reușit să acceadă în turul II de scrutin. Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile și a dispus reluarea întregului proces electoral. Decizia a fost luată în contextul în care rapoarte ale serviciilor secrete ale țării au arătat că Federația Rusă a intervenit în scrutinul prezidențial, desfășurând o campanie de promovare în favoarea lui Georgescu.
Decizia Curții a venit în momentul în care, în diaspora, începuse deja votul pentru turul II de scrutin. Bătălia se dădea între Călin Georgescu și Elena Lasconi. Precizăm că înainte de turul II, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a fost la București pentru o întâlnire cu Elena Lasconi. Șefa statului moldovean a transmis un mesaj public de susținere pentru Lasconi, menționând că îi va acorda votul său.
Noile alegeri prezidențiale în România au fost setate pentru 4 mai – primul tur și 18 mai – al doilea tur.
Georgescu și-a depus din nou candidatura. Pe 9 martie, Biroul Electoral Central a invalidat candidatura acestuia. Georgescu, care este cercetat penal pe șase capete de acuzare, a depus o contestație la Curtea Constituțională cu privire la invalidarea candidaturii sale, însă aceasta a fost respinsă. Decizia instanței, care nu poate fi atacată, a fost pronunțată pe 11 martie.