digi24.ro

Tulpina sud-africană a fost identificată în România

Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus au fost confirmate în România. Tulpina sud-africană, mai puțin sensibilă la vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate, este pentru prima dată detectată în țara vecină. Potrivit autorităților române dintr-un lot de 93 de probe analizate, două conțin tulpina din Africa de Sud și 72 conțin tulpina britanică. Infectarea cu tulpina sud-africană a fost confirmată la un pacient din București și la unul din Pitești.

În ceea ce privește tulpina britanică, mult mai transmisibilă decât vechile variante, ea a devenit dominantă în acest moment pe teritoriul României.

Creșterea continuă a ratei de infectare în ultima perioada și a numărului de pacienți internați la ATI întărește faptul că tulpina din Marea Britanie a devenit dominantă pe teritoriul țării.

Vaccinarea și măsurile de siguranță – purtarea măștii, igiena mâinilor și distanțarea socială – rămân esențiale pentru a reduce impactul valului 3 al pandemiei.

Numărul cazurilor raportate de infectare cu tulpina britanică a ajuns la 272 în România.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Un moldovean a fost reținut în Rusia. FSB susține că ar fi spionat în favoare Ucrainei

Un bărbat originar din Republica Moldova a fost reținut în orașul Riazan, Federația Rusă. Acesta este acuzat de „spionaj” în favoarea Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR). Informațiile au fost raportate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) într-un comunicat din 21 iulie.

Potrivit FSB, în 2024, moldoveanul ar fi inițiat și menținut contact, prin aplicația de mesagerie Telegram, cu un reprezentant al GUR. „Acționând la indicațiile coordonatorului său, a colectat și a transmis informații către serviciul de informații ucrainean cu privire la una dintre unitățile Forțelor Armate ale Federației Ruse și la o întreprindere din complexul militar-industrial aflată pe teritoriul regiunii Riazan”, a menționat instituția.

FSB susține că, în schimb, GUR i-a promis bărbatului, conform solicitării acestuia, sprijin pentru a părăsi în siguranță Rusia către Franța. Potrivit FSB, scopul bărbatului era ca, ulterior, să se înroleze într-o „formațiune armată ucraineană, interzisă pe teritoriul Federației Ruse”, care participă la acțiuni de luptă alături de militarii ucraineni împotriva trupelor invadatoare ruse în Ucraina.

Pe numele bărbatului a fost deschis un dosar penal pentru „trădare de patrie sub formă de spionaj”. Instanța a decis plasarea acestuia în arest preventiv.

NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie, FSB a reținut încă doi bărbați, care ar fi cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia sunt acuzați că ar fi „agenți” ai Serviciului de Informație și Securitate, care aveau drept scop îndeplinirea unor misiuni „împotriva securității Federației Ruse”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: