hotnews.ro

Turcia oferă gratis Ucrainei drona Bayraktar TB2 pe care Lituania voia s-o cumpere din donații de la cetățeni

Compania turcă Baykar a anunțat joi că va dona gratis Ucrainei drona Kayraktar TB-2 pe care Lituanienii voiau s-o plătească cu 5 milioane de euro strânși din donații publice. „Vom folosi banii strânși pentru muniția dronei și restul vor merge la ucraineni”, a anunțat ministrul lituanian al apărării, citat de hotnews.ro.

„Poporul Lituaniei a strâns cu onoare fonduri pentru a cumpăra o dronă Bayraktar TB2 pentru Ucraina. După ce a aflat acest lucru, Baykar va oferi Lituaniei un Bayraktar TB2 gratuit și va cere ca aceste fonduri să meargă în Ucraina pentru ajutor umanitar”, a reacționat compania turcă Baykar, producătoarea dronelor Bayraktar TB-2.

„Este incredibil, dar Turcia a fost de acord să dea gratis drona pentru care Lituania a strâns bani. Este fantastic! Din banii strânși vom cumpăra muniția necesară pentru drona Bayraktar și restul banilor vor merge spre susținerea Ucrainei. Mulțumim, Turcia”, a reacționat Arvydas Anušauskas, ministrul lituanian al Apărării.

Lituania a strâns peste 5 milioane de euro din donații pentru a cumpăra o dronă Bayraktar pentru Ucraina

Lituania a reușit să strângă peste 5 milioane de euro de la mii cetățeni care au trimis donații, într-o demonstrație de solidaritate cu o țară aflată anterior sub conducerea Moscovei.

Dronele s-au dovedit eficiente în ultimii ani împotriva forțelor ruse și a aliaților acestora în conflictele din Siria și Libia, iar achiziția ei este orchestrată de Ministerul Apărării al Lituaniei, care a declara săptămâna trecută pentru Reuters că intenționează să trimită o scrisoare de intenție Turciei pentru a cumpăra drona.

În ultimii ani, Ucraina a cumpărat peste 20 de drone Bayraktar de la compania turcă Baykar și a comandat alte 16 pe 27 ianuarie. Acest lot a fost livrat la începutul lunii martie.

Bayraktar-urile ucrainene pot fi echipate doar cu rachete MAM-L fabricate în Turcia.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

Partidele care nu prezintă date despre conducerea lor nu vor putea candida la parlamentare. Precizările CEC

Partidele politice au obligația de a prezenta spre înregistrare Agenției Servicii Publice (ASP) informații privind lista numerică și nominală a președinților, vicepreședinților, membrilor organelor executive centrale ale formațiunii. Partidele care nu vor prezenta datele despre membrii organelor executive centrale până la începerea perioadei electorale, adică 14 iulie, nu vor putea participa la alegerile parlamentare din această toamnă. Informațiile au fost raportate de Comisia Electorală Centrală (CEC) într-un comunicat din 9 iulie.

Statutul și programul partidului politic, precum și lista numerică și nominală a membrilor partidului politic care cad sub incidența art. 3 alin. (1) lit. e5) din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale pot fi modificate și completate conform procedurii prevăzute de statutul partidului respectiv. Toate modificările și completările efectuate, precum și cele ale listei numerice și nominale a membrilor organelor executive centrale ale partidului, vor fi comunicate ASP în termen de 15 zile de la data adoptării hotărârii respective”, a transmis CEC.

Potrivit autorității electorale, organele executive centrale ale partidului politic țin registrul membrilor de partid și poartă răspundere pentru corectitudinea datelor și a informațiilor înscrise, precum și pentru prezentarea acestora. Registrele membrilor de partid sunt prezentate Comisiei Electorale Centrale și ASP în termenele și formele stabilite de către acestea.

Informaţia privind înregistrarea partidelor politice, privind radierea lor din Registrul de stat al persoanelor juridice, privind modificările şi completările operate în statutele acestora se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi pe pagina web a ASP. Responsabilă de publicarea acestei informații este ASP care va aduce la cunoștința publică informația privind înregistrarea partidului politic, lista numerică și nominală a membrilor organelor executive centrale a acestuia, numărul de membri declarat de formațiune, alte modificări și completări, după caz. Aceeași informație va fi prezentată CEC și Autorității Naționale de Integritate.

De asemenea, în procesul de examinare a cererilor de înregistrare a partidelor politice pentru participarea în alegerile parlamentare, CEC se va conduce de informațiile oficiale făcute publice sau furnizate Comisiei de către Agenția de Servicii Publice.

Totodată, ASP prezintă CEC lista partidelor politice care au dreptul de a participa la alegeri. Reamintim că partidele politice care, până la începerea perioadei electorale, adică către 14 iulie 2025, nu vor prezenta ASP toate informațiile privind membrii organelor executive centrale ale partidelor politice nu pot participa la alegeri”, a menționat Comisia Electorală Centrală.

Alegerile parlamentare vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: