Colaj NM

TV8: Lista secretă a oamenilor și companiilor conectate la fugarii Plahotniuc și Șor, dar și a omului de afaceri rus Igor Ceaika

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a elaborat o listă secretă a oamenilor și companiilor conectate la oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și a omului de afaceri rus Igor Ceaika. TV8 scrie că a identificat persoanele și firmele vizate, felul în care au fost afectate de sancțiunile autorităților și care sunt marii absenți ce au scăpat din colimatorul SIS. 

Sursa menționează că lista a fost elaborată în urma sancțiunilor aplicate de SUA în privința lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor și a fiului fostului procuror general al Rusiei, Igor Ceaika, în octombrie 2022.

La cinci zile de la anunțul autorităților SUA, pe 31 octombrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să aplice propriile măsuri de precauție în privința persoanelor și companiilor afiliate cu Plahotniuc, Șor și Ceaika.

Cutia Neagră Plus de la TV8 a obținut o copie a directivei emise pe 9 decembrie de Comisia Națională a Pieței Financiare, cu toate anexele ce conțin numele persoanelor și companiilor vizate de decizia CSE.

Sursa menționează că cea mai lungă listă remisă de CNPF este asociată cu numele lui Șor și cuprinde 99 de persoane fizice și 106 companii.

„În „lista neagră” au ajuns rude apropiate deputatului fugar, cei cinci deputați ai Partidului Șor din actuala legislatură și aleși locali ai formațiunii, vehiculele financiare implicate în schemele politicianului și diverse companii contractate de Ilan Șor pentru lucrări și servicii”, comunică sursa. Parlamentarul Denis Ulanov a declarat pentru TV8 că autoritățile care au elaborat listele au comis o nedreptate pentru că deputații nu ar trebui să fie sancționați pentru opțiunile lor politice.

Potrivit sursei, lista SIS mai include foști deputați din legislatura precedentă: Igor Himici, Maria Albot și Vladimir Vitiuc.

În aceeași listă a persoanelor fizice asociate cu Ilan Șor ar mai fi intrat aleșii locali reprezentanți ai Partidului Șor: Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei și cel care a condus protestele recente din centrul Chișinăului, Tatiana Platon, vicepreședinta raionului Orhei, Veaceslav Lupov, primarul orașului Taraclia, Serghei Burgudji și Valeri Klimenko, consilieri în Consiliul Municipal Chișinău.

În colimatorul instituțiilor statului ar fi intrat și companii mari, care au tangențe cu activitatea Aeroportului Internațional Chișinău. Este vorba de Avia Invest, concesionara aeroportului, SRL Air Moldova și Aeroport Handling, privatizate. Ilan Șor a infirmat de fiecare dată că acestea ar fi fost în proprietatea sa.

„Lista mai cuprinde două firme cu rulaje de milioane care aparțin deputatului Denis Ulanov, administrate de soția parlamentarului. Ulanov a declarat că autoritățile au blocat abuziv activitatea companiilor și intenționează să se adreseze în instanță”, susțin jurnaliștii.

Două companii și două persoane fizice ar fi fost incluse de SIS atât în lista persoanelor afiliate lui Ilan Șor, cât și în cea a persoanelor conectate la Vladimir Plahotniuc. Este vorba despre fostul deputat democrat Vladimir Andronachi și omul de afaceri Alexandru Vîlcu.

În listele cu persoane afiliate lui Vladimir Plahotniuc ar fi fost incluse 44 de persoane fizice și 40 de agenți economici.

Ae fi intrat sub supravegherea autorităților rudele apropiate ale oligarhului fugar, inclusiv fostul ministru al Economiei și speaker al Parlamentului Andrian Candu, finul de cununie al lui Plahotniuc. „Acesta figurează în liste nu doar ca persoană fizică, ci împreună cu SRL Davead Consulting pe care a fondat-o în 2019. Firma cu pricina oferă servicii de consultanță în afaceri, PR și comunicare”, comunică sursa.

Andrian Candu a declarat pentru Cutia Neagră că este nevoit să sisteze activitatea companiei după ce a ajuns în lista cu pricina.

În lista persoanelor fizice afiliate lui Plahotniuc s-ar fi pomenit și fostul deputat democrat Vladimir Cebotari. Companiile sale însă nu sunt vizate de decizia CSE.

Lista ar cuprinde și nume de persoane care au deținut funcții publice. De exemplu, Tamara Andrușca a fost angajată a lui Plahotniuc, iar din 2013 – membră a Curții de Conturi.

Nu ar fi scăpat de sancțiuni afacerile media conectate la Vladimir Plahotniuc, împreună cu administratorii companiilor. Este vorba despre Sergiu Latiș, administratorul GMG Production și al General Media Group, Oleg Cristal, fost director al Publika TV și fost consilier al lui Plahotniuc, și Petru Jelihovschi, director la General Media Group Corp, care deține licențele de emisie pentru Prime TV și Publika TV și licenţele posturilor de radio Publika FM şi Muz FM.

În lista creată de SIS cu persoane suspectate că ar fi afiliate cu Igor Ceaika s-ar regăsi inclusiv Asociația Obștească „Tineretul Găgăuziei”. Aceasta a fost fondată în 2006 și este condusă de Dmitri Furtună, care a făcut parte din echipa bașcanului Irina Vlah, potrivit sursei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Денис Дерменжи / NewsMaker

Acuzațiile de malpraxis și mită de la Spitalul Raional Hîncești: ce a constatat comisia de anchetă internă

Comisia de anchetă internă de serviciu instituită de Spitalul Raional Hîncești în cazul bătrânului care a decedat luna trecută în instituție și-a finalizat activitatea pe 30 iunie. Aceasta nu a constatat aplicarea de tratamente inumane în privința bărbatului, după cu afirmă fiica acestuia. De asemenea, comisia a stabilit că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în care a fost internat bărbatul, nu ar fi instigat la dare de mită din partea rudelor. Astfel, spitalul a menționat că învinuirile aduse de fiica decedatului au „tentă de a defăima și denigra”. Precizările au fost făcute într-un comentariu acordat pentru NM.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că, între 23 și 30 mai, perioadă în care bărbatul a fost internat, soția și alte rude l-au vizitat și au avut acces la „toate” etapele actului medical, au primit răspunsuri la întrebările acordate, și „nu au avut nicio obiecție privind tratamentul și comportamentul personalului medical”. Potrivit instituției, în intervalul de timp menționat, nu a parvenit nicio reclamație cu privire la starea sau modul de îngrijire al bolnavului, atât în scris, cât și verbal. Fiica bărbatului, Tatiana Foltea, a transmis sesizări, în perioada 1-2 iunie, în adresa Ministerului Sănătății și spitalului, ceea ce a condus la constituirea unei comisii de anchetă internă de serviciu.

Aceasta și-a finalizat activitatea pe 30 iunie.

Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat „lipsa oricărui tratament și atitudine contrar protocoalelor standard” în perioada în care bărbatul a fost spitalizat. Comisia a mai stabilit că „au fost întreprinse toate acțiunile și au fost instrumentate toate procedeele de tratament” disponibile la Spitalul Raional Hîncești.

Nu a existat nicio imobilizare fizică a lui, după cum se vehiculează în postările de pe rețelele de socializare. Operarea cu termenul „imobilizare fizică” denotă o atitudine superficială, invocată de persoane neinițiate în totalitate cu procesul de tratament aplicat în instituția medicală. Periodic, pacientul N. Foltea devenea agresiv, agitat, fiind necesară intervenția medicului psihiatru, cu care s-a coordonat tratamentul. Uneori, devenea apatic, refuza să mănânce unele alimente, dar era hrănit de bufetieră sau infirmieră, iar uneori și de soție. Acestuia i-au fost prescrise perfuzii și, întru evitarea autovătămării, periodic i se fixa mâna pentru administrarea medicamentelor, procedeu justificat și necesar aceste cazuri. Aceste circumstanțe se mai confirmă și prin explicația parvenită de la un fost pacient, care a fost spitalizat în perioada 23-30 mai în același salon cu N. Foltea”, a menționat spitalul.

Instituția medicală a mai menționat că Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat că faptele invocate de fiica bărbatului, privind instigare la dare de mită din partea șefei secției Anestezie și Terapie Intensivă, în care a fost internat acesta și, într-un final, a decedat, nu au avut loc.

Acest aspect rezultă din faptul că la internarea pacientului pe 23.05.2025 șefa secției ATI, I. Lisnic, nu era de gardă, încadrându-se în serviciu abia a doua zi. Respectiv, aceasta nu a avut contact cu rudele pacientului. De altfel, la internare a insista numai soția, iar autoarea acuzațiilor, T. Foltea, în genere nu era în țară. De asemenea, nu s-au stabilit alte fapte de solicitare de „recompensă” din partea a altor lucrători medicali ai instituției”, a adăugat spitalul.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că acuzațiile fiicei decedatului au „tentă de a defăimare și denigra imaginea” instituției medicale. „Înțelegem starea psihologică a acesteia, survenită în urma decesului părintelui, dar ar fi fost mai benefic de a se documenta, de a analiza evoluția procesului de tratament medical aplicat tatălui său în cadrul Spitalului Raional Hîncești, cât și a atitudinii personalului medical la realizarea acestui proces. Suntem convinși că dacă se proceda atare, nu mai exista conflictul inițiat”, au adăugat reprezentanții instituției.

Spitalul a mai precizat că a propus soției și fiicei să se întâlnească pentru a analiza situația, însă acestea ar fi refuzat.

Amintim că bărbatul, în vârstă de 78 de ani, a murit recent la Spitalul Raional Hîncești, la sfârșitul lunii mai, iar fiica sa, Tatiana Foltea, a acuzat personalul medical că i-ar fi aplicat tratamente inumane în ultimele zile de viață. Potrivit acesteia, pacientul ar fi fost ținut legat de mâini și picioare timp de o săptămână, izolat într-un salon, fără a fi consultat de un medic specialist. Femeia a mai spus că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă, Irina Lisnic, ar cerut „o recompensă” pentru ca bărbatul să fie menținut la ATI.

Pe 2 iunie a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a examina circumstanțele semnalate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: