Ucraina a depus o cerere de aderare la NATO, care sunt planurile Moldovei? Precizările ministrului Popescu
Full Article 2 minutes read

Ucraina a depus o cerere de aderare la NATO, care sunt planurile Moldovei? Precizările ministrului Popescu

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a spus dacă intenționează Republica Moldova să depună un demers de consolidare a relațiilor cu NATO, aceasta după ce Ucraina recent a depus o cerere de aderare la Alianță. Oficialul a amintit că Moldova are deja un parteneriat cu NATO care „va continua și se va intensifica”. 

Ministrul a fost întrebat pe 4 octombrie dacă țara noastră va urma exemplul din luna martie, când Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la câteva zile după un demers asemănător al Ucrainei.

„Este absolut clar că trăim într-o regiune mult mai periculoasă decât ne imaginam acum un an. (…) Pentru aceasta avem nevoie de capacități moderne de apărare a securității statului nostru în multiple domenii: domeniul apărării, cibernetic, economic, energetic. (…) Acest lucru presupune fortificarea parteneriatelor noastre externe, inclusiv în domeniul securității și apărării”, a spus Popescu.

Oficialul moldovean a precizat că țara noastră are parteneriate în domeniul apărării și cu SUA, și cu UE prin prisma inițiativei europene pentru pace, dar și cu NATO în baza planului individual de acțiuni inițiat în 2006.

Astfel, Popescu a evidențiat că „Republica Moldova are nevoie de fortificarea acestor parteneriate în continuare”.

„Această fortificare este un obiectiv cheie pentru țara noastră și aceste parteneriate vor continua și se vor intensifica. Vreau să asigur pe toată lumea că aceste parteneriate sunt și vor fi foarte transparente și noi vom explica întotdeauna în detaliu ce presupun”, a conchis Popescu.

Amintim că pe 30 septembrie curent, președintele Vladimir Zelenski a anunțat că Ucraina va depune o cerere de aderare la NATO. Declarația a fost făcută la scurt timp după ce Vladimir Putin a semnat acordul prin care patru regiuni ale Ucrainei au fost anexate Federației Ruse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: