Ucraina a făcut schimb de prizonieri cu Rusia: Apărători ai Azovstal în schimbul lui Medvedciuk, cunoscut drept „nașul” lui Putin

Ucraina și Rusia au făcut schimb de prizonieri. Ucraina a eliberat, printre altele, unul dintre cei mai influenți politicieni pro-ruși din Ucraina, care este numit în mass-media „nașul” președintelui rus Putin. În schimbul lui Victor Medvedciuk, Rusia a eliberat aproximativ 200 de soldați ucraineni, inclusiv apărătorii uzinei din Mariupol, Azovstal, și comanda regimentului Azov, scrie Ukrainskaia Pravda.

Potrivit sursei citate, Rusia a predat Ucrainei 215 prizonieri de război ucraineni, inclusiv 10 străini. La rândul ei, Ucraina i-a predat Rusiei 55 de militari ruși, inclusiv pe aliatul ucrainean al lui Putin, cunoscut în mass-media drept „nașul” liderului de la Kremlin, Victor Medvedciuk.

„Am schimbat un fan al Rusiei cu 200 de războinici. La început, ni s-a propus să returnăm 50 dintre oamenii noștri în schimbul unuia dintre cei care se aflau în centrul de arest preventiv al Serviciului de Securitate al Ucrainei. Am vorbit și am insistat, așa că numărul celor 50 a crescut la 200… Nu este păcat să-l dăm pe Medvedciuk pentru războinici adevărați. A trecut prin toate acțiunile de investigație prevăzute de lege, Ucraina a primit de la el tot ceea ce este necesar pentru a stabili adevărul în procesul penal”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Amintim că în mai 2021, Procuratura Generală a Ucrainei l-a acuzat pe Medvedciuk de trădare. Instanța l-a trimis în arest la domiciliu. Cu toate acestea, după invazia rusă a Ucrainei, politicianul a părăsit locul unde trebuia să fie prin ordin judecătoresc. După detenția lui Medvedciuk, Zelenski s-a oferit să-l schimbe pe politician cu ucrainenii capturați. Kremlinul a spus atunci că nu vede posibilitatea de a-l schimba pe Medvedciuk cu militarii ucraineni capturați, deoarece nu este cetățean rus și nu are nimic de-a face cu operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: