Ucraina nu va permite Rusiei să se implice în treburile interne ale Moldovei? Kuleba: „Stăm puternici, umăr la umăr, pentru a le preveni”
Full Article 3 minutes read

Ucraina nu va permite Rusiei să se implice în treburile interne ale Moldovei? Kuleba: „Stăm puternici, umăr la umăr, pentru a le preveni”

Toate jocurile politice ale Kremlinului în Republica Moldova sunt „sortite eșecului”. Declarația a fost făcută de ministrul ucrainean al Afacerilor Externe Dmytro Kuleba în timpul unei conferințe de presă din 13 martie, la Kiev, cu omologul său moldovean Mihai Popșoi. Șeful diplomației de la Kiev a spus că Moldova și Ucraina „stau puternice, umăr la umăr” pentru a preveni implicarea regimului de la Moscova în treburile interne ale țării noastre.

Susținem pe deplin integritatea teritorială a Republicii Moldova. Nu suntem de acord cu încercările de a implica Rusia în rezolvarea unor probleme interne în Moldova. Toate jocurile politice pe care încearcă să le facă Kremlinul sunt sortite eșecului. Ele necesită multă energie și creează riscuri suplimentare. Și stăm puternici, umăr la umăr, aici, pentru a preveni aceste ingerințe externe ale Rusiei în afacerile interne. Cred că nu-i neapărat s-o spunem: vom continua să lucrăm la toate aceste aspecte de pe agenda bilaterală și multilaterală. Și, evident, oamenii noștri mai târziu vor fi prieteni, se vor sprijini reciproc și se vor ajuta reciproc în orice situație”, a declarat Dmytro Kuleba. 

În context, menționăm că, pe 5 martie, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața a declarat că instituția pe care o conduce a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia va implica 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.

***

Precizăm că, pe 13 martie, ministrul de Externe Mihai Popșoi efectuează o vizită la Kiev, la invitația lui Dmytro Kuleba. Cei doi diplomați au depus flori la peretele comemorativ în onoarea eroilor căzuți pentru libertatea Ucrainei, iar ulterior au avut o întrevedere bilaterală.

În cadrul unei conferințe de presă comune, Dmytro Kuleba a declarat că Ucraina, care se confruntă cu invazia rusă, nu-și va proteja doar propria libertate, ci și pacea și stabilitatea Moldovei. Miniștrii de Externe au dat asigurări că Moldova și Ucraina vor continua să se sprijine reciproc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: