politia.md

Ucrainean reținut după ce a încercat să corupă șeful unui Inspectorat de Poliție din Chișinău cu $20 000

Un cetățean al Ucrainei a fost reținut, după ce a încercat să îl corupă pe șeful unui Inspectorat de Poliție din mun. Chișinău cu suma de 20 de mii de dolari pentru protejarea unei afaceri clandestine. Informația a fost confirmată, pe 31 mai, de Inspectoratul General al Poliției (IGP), care a precizat că pe acest caz s-au desfășurat percheziții.

Potrivit informațiilor deținute de Poliție, începând cu luna aprilie 2024, un grup de persoane, printre care doi cetățeni ai Ucrainei, aflându-se în mun. Chişinău, au organizat coruperea unui șef de Inspectorat de poliție din capitală, în schimbul oferirii protecției activității ilicite de prestare a serviciilor în domeniul „call-center”. Taxa de protecție ar fi constat în scutirea de eventualele controale efectuate de către instituțiile statului, afacerea menționată având conexiuni și cu alte oficii cu activități similare din Republica Moldova.    

Astfel, în perioada aprilie-mai 2024, cetățenii Ucrainei au propus șefului Inspectoratului de poliție  mijloace bănești în sumă totală de 20 000 de  dolari SUA, fapta infracțională fiind documentată de  CNA, în comun cu Inspectoratul General al Poliției (IGP) și Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI.

În urma perchezițiilor, desfășurate la sediul call-centrului, au fost ridicate mijloace financiare în sumă cumulativă de circa 250 000 de lei, mai multe dispozitive electronice de stocare a informațiilor, dar și diverse înscrisuri aferent activității oficiului.  

Ca rezultat, un cetățean al Ucrainei a fost reținut pentru 72 de ore. Cercetările pe caz se desfășoară sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Chișinău. 

politia.md
politia.md

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: