Pro TV Chișinău

UE a impus sancțiuni în legătură cu moartea lui Navalnîi: 33 de ruși și două entități, vizate

Consiliul European a impus sancțiuni împotriva a 33 de cetățeni și două entități ruse în legătură moartea opozantului Alexei Navalnîi, despre care liderii Uniunii Europene consideră că a fost omorât de regimul de la Moscova. Măsurile restrictive au fost adoptate în cadrul Regimului global de sancțiuni în domeniul drepturilor omului al Uniunii Europene. 

UE impune sancțiuni în legătură cu moartea lui Navalnîi

În lista de sancțiuni UE au fost incluși 33 de cetățeni ruși care au fost în represiunile aupra lui Alexei Navalnîi. Printre aceștia se numără reprezentanți ai Ministerului Justiției de la Moscova, judecători și persoane cu funcții de răspundere din cadrul coloniilor IK-3 și IK-6, acolo unde a fost deținut de-a lungul timpului politicianul.

De asemenea, măsuri restrictive au fost impuse inclusiv asupra penitenciarelor IK-6 și IK-3.

Astfel, activele din UE ale persoanelor și entităților care au căzut sub regimul sancțiunilor vor fi înghețate, iar furnizarea de fonduri sau resurse economice, direct sau indirect, către acestea sau în beneficiul lor, este interzisă. În plus, persoanele fizice împotriva cărora au fost impuse sancțiuni li se va aplica interdicție de intrare pe teritoriul Uniunii Europene.

„Demonstrează determinarea noastră de a trage la răspundere conducerea politică”

Într-o reacție, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate Josep Borrell a declarat că noile sancțiuni reflectă „determinarea” UE de atrage la răspundere autoritățile ruse pentru încălcarea drepturilor omului.

Uciderea lentă a lui Alexei Navalnîi de către regimul de la Kremlin este o amintire a disprețului total al acestuia față de viața umană. Sancțiunile de astăzi demonstrează determinarea noastră de a trage la răspundere conducerea politică și autoritățile rusești pentru încălcarea continuă a drepturilor omului în Rusia. În același timp, știm că Putin nu este Rusia, iar Rusia nu este Putin. Vom continua să sprijinim societatea civilă din Rusia și vocile independente”, a declarat Josep Borrell, citat într-un comunicat publicat de Consiliul European.

***

Alexei Navalnîi a fost declarat mort pe 16 februarie. Acesta s-a stins din viață în condiții dubioase într-o închisoare din Siberia, unde era deținut din motive politice. Potrivit documentului de constatare a decesului, eliberat după efectuarea autopsiei, opozantul rus a murit „din cauza naturale”. Politicianul a fost înmormântat pe 1 martie, la cimitirul „Borisov” de la Moscova. Familia și echipa lui Navalnîi, lideri politici din întreaga lume, inclusiv de la Chișinău, precum și oameni de rând cred că acesta a fost omorât de președintele rus Vladimir Putin și regimul de la Moscova.

Alexei Navalnîi avea doar 47 de ani. Vezi cine era Alexei Navalnîi și de ce a fost declarat principalul opozant rus AICI.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: