UE acordă un nou ajutor de €83 mln pentru persoanele afectate de invazia rusă din Ucraina. Câți bani vor fi alocați pentru Moldova
Full Article 3 minutes read

UE acordă un nou ajutor de €83 mln pentru persoanele afectate de invazia rusă din Ucraina. Câți bani vor fi alocați pentru Moldova

Uniunea Europeană acordă un ajutor umanitar în valoare de 83 de milioane de euro în sprijinul persoanelor afectate de războiul din Ucraina. Pentru implementarea proiectelor umanitare în Ucraina vor fi alocați €75 de milioane, iar pentru cele din Republica Moldova – €8 milioane. Informațiile au fost confirmate de Comisia Europeană pe 20 februarie.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, din cele 83 milioane de euro de finanțare umanitară:

– 75 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina, pentru a oferi ajutor de urgență, inclusiv acces la nevoile de primă necesitate, cum ar fi adăpost, servicii de protecție, apă curată, educație și asistență medicală. În prezent, elementul central al strategiei umanitare a UE în Ucraina este protejarea persoanelor afectate de război, în special a celor care locuiesc în apropierea zonelor aflate pe linia frontului;

– 8 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Moldova, care oferă asistență destinată celor mai vulnerabile persoane, inclusiv asistență umanitară în numerar pentru nevoi de primă necesitate, protecție și sănătate.

În ultimii doi ani, Rusia a purtat un război nedrept și nejustificat împotriva Ucrainei și a poporului său. Deși apreciez rezistența și voința de fier a poporului ucrainean, este evident că, din cauza războiului, aproape 40 % dintre ucraineni depind de ajutorul umanitar. Pentru a sprijini cele mai vulnerabile persoane afectate de acest război și în anul 2024, UE oferă un prim ajutor umanitar în valoare de 75 de milioane de euro pentru Ucraina și 8 milioane de euro pentru Moldova. Totodată, vom continua să monitorizăm îndeaproape evoluția nevoilor existente, pentru a reacționa la cele mai stringente provocări umanitare. Angajamentul UE față de poporul ucrainean este mai ferm ca niciodată”, a declarat Comisiarul pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic, citat în comunicat.

Precizăm că invazia rusă asupra Ucrainei a cauzat distrugeri masive și a provocat nevoi umanitare grave. Luptele grele și atacurile continuă să pună în pericol viețile civililor și să provoace daune grave locuințelor, surselor de alimentare cu apă și electricitate, sistemelor de încălzire și infrastructurii publice, cum ar fi școli și unități sanitare. Milioane de persoane au acces limitat sau sunt lipsite de acces la servicii de primă necesitate.

Luând în considerare și noua finanțare de 83 de milioane de euro, Comisia Europeană a alocat în total 926 milioane de euro pentru programele de ajutor umanitar destinate civililor afectați de războiul din Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022. Din această sumă, 860 milioane de euro au fost alocate pentru finanțarea programelor umanitare în Ucraina și 66 milioane de euro – pentru sprijinirea refugiaților care au fugit în Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: