belsat.eu

UE condamnă reprimarea manifestaţiilor în Belarus şi cere numărarea „exactă” a voturilor

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat reprimarea manifestaţiilor din Belarus, cerând numărarea „exactă” a voturilor exprimate în cadrul alegerilor prezidenţiale, informează Digi24.

„Hărţuirea şi reprimarea violentă a manifestanţilor paşnici nu-şi au locul în Europa. Fac apel la autorităţile din Belarus să vegheze ca voturile de la alegerile de ieri să fie numărate cu exactitate şi făcute publice”, a scris Ursula von der Leyen pe pagina sa de Twitter.

Un mesaj similar a venit şi din partea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell. „Vom continua să urmărim îndeaproape evoluţia situaţiei pentru a evalua modul în care să-şi orienteze UE răspunsul şi relaţiile cu Belarus, ţinând cont de evoluţia situaţiei”, a spus Borrell.

Sursa citată mai notează că situaţia din Belarus va fi discutată şi la reuniunea informală a miniştrilor de externe ce va fi organizată la sfârşitul acestei luni la Berlin.

Precizăm că Lukașenko a câștigat alegerile prezidențiale, obținând 80,2% din voturi. Acesta este al șaselea mandat de președinte.

În seara zile de 9 august, în Minsk și în alte orașe din Belarus au avut loc proteste. Totodată, au avut loc altercații între polițiști și manifestanți, în rezultatul cărora au fost arestate circa 3000 de persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tensiuni la procesul Evgheniei Guțul. Schimb de replici între avocat și judecătoare: „Pentru ce faceți asta?”

Tensiuni în sala de judecată la procesul în care sunt vizate bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și fosta secretară a Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Între avocat și judecătoare a avut loc un schimb de replici, după ce magistrata i-a cerut să treacă la partea relevantă a cauzei.

Avocatul Sergiu Moraru a insistat însă să citească integral declarațiile unor martori și i-a reproșat judecătoarei că, pe parcursul întregului proces, nu i-ar fi permis să pună toate întrebările pe care le considera necesare.

„Pe tot procesul acesta nu mi-ați dat voie unde să pun întrebări, unde să examinez documentele. Pentru ce faceți asta? Cât o să dureze asta – o jumătate de oră?”, a spus avocatul în fața instanței.

În replică, judecătoarea i-a explicat: „Nu se pune în discuție cât asta o să dureze. Noi nu ne uităm la oră când dvs. vorbiți. Să fie o pledoarie corectă. Despre asta acum se discută și se face obiecția.”

Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.

Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.

Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: