UE critică scrutinul din Rusia: „Au lipsit alegătorii de o alegere reală”. Va recunoaște sau nu rezultatul?
Full Article 2 minutes read

UE critică scrutinul din Rusia: „Au lipsit alegătorii de o alegere reală”. Va recunoaște sau nu rezultatul?

Uniunea Europeană (UE) a lansat pe 18 martie o declarație oficială cu privire la alegerile prezidențiale din Rusia, care i-au asigurat lui Putin cel de-al cincilea mandat. UE și-a exprimat regretul față de absența observatorilor OSCE la scrutinul prezidențial organizat de Moscova și a criticat votul care „a avut loc în condiții de restricții severe”. Declarația, făcută publicată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, nu spune clar, însă, dacă UE recunoaște sau nu rezultatele alegerilor din Rusia, scrie publicația „Meduza”.

„Alegerile s-au desfășurat într-un spațiu politic din ce în ce mai restrâns, ceea ce a dus la o creștere alarmantă a încălcărilor drepturilor civile și politice, a împiedicat mulți candidați să participe la alegeri, inclusiv pe toți cei care s-au opus războiului ilegal de agresivitate al Rusiei, a lipsit alegătorii ruși de o alegere reală și le-a limitat sever accesul la informații de încredere”, se spune în declarație.

Borrell a atras atenția și asupra intensificării represiunilor în Rusia și, în special, asupra morții liderului opoziției Alexei Navalnîi în colonie.

Declarația mai subliniază că Uniunea Europeană nu recunoaște desfășurarea votului în regiunile ucrainene anexate. „Așa-numitele „alegeri” din aceste teritorii reprezintă o altă încălcare clară de către Rusia a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU, precum și a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a subliniat Borrell.

Reprezentanții opoziției ruse au cerut Uniunii Europene, înainte de alegeri, să refuze să recunoască oficial rezultatele scrutinului. O astfel de declarație a fost făcută, inclusiv, de văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia. Poziția a fost exprimată și de unii politicieni din Europa, potrivit sursei citate.

Menționăm că alegerile prezidențiale din Rusia, care au durat trei zile, au fost câștigate de actualul președinte al țării, Vladimir Putin. Potrivit rezultatelor preliminare făcute publice de Comisia Electorală Centrală de la Moscova după procesarea a 100% din voturi, Putin a acumulat 87,28%. Niciunul dintre cei trei contracandidați ai său nu au reușit să depășească pragul de 5%.

În Republica Moldova, Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale cu aproape 85% din voturi, a transmis Ambasada Rusiei la Chișinău. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: