euneighbours.eu

UE finanțează Armata Națională a Moldovei cu €40 mln. Borrell: Contribuim la consolidarea sectorului de apărare

Consiliul European (CE) a adoptat, pe 4 mai, măsura de asistență în valoare de 40 miloane în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Sprijinul va fi acordat prin intermediul Instrumentului European pentru Pace și va finanța echipamente non-letale, bunuri și servicii pentru armata țării noastre, inclusiv formare tehnică.

CE a precizat că suma va fi oferită în decursul a 36 de luni. Tehnica aprobată spre finanțare include echipamente de supraveghere aeriană, mobilitate și transport, logistică, comandă și control și echipamente de apărare cibernetică.

Consiliul European a declarat că măsura de asistență va contribui la sporirea eficacității operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Moldova va accelera conformitatea acesteia cu standardele UE și interoperabilitatea, permițând astfel o mai bună protecție a civililor în timpul crizelor și a situațiilor de urgență.

De menționat că Consiliul European a adoptat o astfel de măsură de asistență și pentru Forțele de apărare georgiene.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat că prin aceste noi pachete de asistență, blocul comunitar continuă să sprijine modernizarea capacităților Forțelor Armate ale Republicii Moldova și ale Forțelor de Apărare ale Georgiei.

„Într-un context geopolitic dificil și în conformitate cu aspirațiile lor europene, contribuim la consolidarea sectoarelor lor de apărare și la creșterea capacității lor de a participa la misiunile militare și operațiunile UE. Acesta este cel de-al treilea pachet de asistență pentru ambele țări în cadrul EPF, subliniind în mod clar angajamentul de neclintit al UE față de securitatea și stabilitatea regiunii”, a menționat acesta.

***

Amintim că ministrul de Externe Nicu Popescu a anunțat că Uniunea Europeană va acorda €40 milioane Republicii Moldova pentru fortificarea capacităților de apărare pe 25 aprilie. Informația a fost comunicată de oficial în cadrul unei conferințe de presă în care a vorbit despre contribuțiile Republicii Moldova la Pachetul de Extindere al UE pentru anul 2023, statutul implementării celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, precum și despre recentele decizii ale Consiliului Afacerilor Externe al UE care vizează țara noastră.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

Oficial: procurorii moldoveni îl vor pe Plahotniuc în Moldova. Cererea de extrădare a fost expediată

Procuratura Generală anunță că a transmis autorităților din Grecia cererea oficială de extrădare a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, reținut recent pe aeroportul din Atena în baza unei alerte internaționale emisă de Interpol. Autoritățile de la Chișinău își exprimă încrederea că partea elenă va da curs solicitării și îl va preda justiției din Republica Moldova, pentru ca Plahotniuc să răspundă în fața legii pentru faptele de care este acuzat.

„Actele transmise includ toate materialele necesare în susținerea cererii, în conformitate cu prevederile Convenției europene de extrădare din 1957 (Convenția de la Paris) și normele de procedură penală aplicabile. Procuratura își exprimă încrederea că, în baza angajamentelor asumate în cadrul cooperării judiciare internaționale, autoritățile elene vor da curs cererii transmise, în vederea aducerii în fața justiției a persoanei vizate”, anunță PG.

Potrivit sursei, procedura de extrădare începe din momentul transmiterii cererii de extrădare de către statul solicitant către statul solicitat, pe teritoriul căruia a fost arestată persoana căutată.

Amintim că Vladimir Plahotniuc și fostul deputat democrat Constantin Țuțu au fost reținuți pe 22 iulie pe un aeroport din Grecia, în timp ce încercau să părăsească țara cu destinația Dubai. La nici 24 de ore, și autoritățile ruse au transmis o solicitare în care cere ca Plahotniuc să fie extrădat Moscovei.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru presa din România că Plahotniuc ar urma să fie extrădat în Moldova, și nu în Rusia, chiar dacă și Moscova a cerut extrădarea sa, la o zi de la reținerea în Grecia. Potrivit lui Cernăuțeanu, prioritate are țara care a depus prima solicitare, în cazul de față Moldova.

Pe 24 iulie, Poliția anunță a anunțat că, în urma reținerii lui Plahotniuc și Țuțu, au fost ridicate mai multe documente ce indică folosirea unor identități multiple. Actele, eliberate de mai multe state, conțin nume, fotografii și date de naștere diferite – unele fiind emise chiar de același stat, dar pentru identități diferite.

Precizăm că fostul lider democrat este cercetat penal în Republica Moldova pentru săvârșirea unor infracțiuni grave, inclusiv crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, în conformitate cu Codul penal al Republicii Moldova, precizează PG.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: