UE ia în considerare un nou pachet de sprijin pentru Moldova. Chișinăul: „Suntem recunoscători”
Full Article 2 minutes read

UE ia în considerare un nou pachet de sprijin pentru Moldova. Chișinăul: „Suntem recunoscători”

Consiliul European a desfășurat un schimb de opinii cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite António Guterres. Urmare a schimbului de opinii, Consiliul European a publicat mai multe concluzii cu privire la Ucraina, dar și Republica Moldova. Cu privire la țara noastră, Consiliul a declarat că urmează a fi prezentat un pachet de sprijin. Reprezentanții Chișinăului salută concluziile Consiliului European și declară că acestea „reafirmă sprijinul continuu al Uniunii Europene pentru țara noastră în procesul de aderare la marea familie europeană”.

Consiliul European își reiterează „condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare vădită a Cartei ONU”.

„Rusia trebuie să înceteze imediat acțiunile care pun în pericol siguranța și securitatea instalațiilor nucleare civile din Ucraina. Uniunea Europeană sprijină pe deplin activitatea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”, se arată în concluzia Consiliului European.

Totodată se menționează că „Uniunea Europeană își menține angajamentul de a sprijini refacerea, redresarea și reconstrucția Ucrainei, în coordonare cu partenerii internaționali”.

Cu privire la țara noastră se precizează că „Uniunea Europeană va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant, inclusiv pentru a consolida reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie ale acestei țări confruntate cu acțiuni destabilizatoare desfășurate de actori externi, precum și pentru a susține parcursul ei de aderare la Uniunea Europeană. Consiliul European invită Comisia să prezinte un pachet de sprijin înainte de următoarea sa reuniune”.

Reprezentanții Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău salută concluziile Consiliului European. Potrivit Chișinăului acestea „reafirmă sprijinul continuu al Uniunii Europene pentru țara noastră în procesul de aderare la marea familie europeană”.

„Suntem recunoscători pentru angajamentul UE de a consolida rezistența, securitatea, stabilitatea, economia și securitatea energetică a Republicii Moldova, în special în contextul încercărilor unor actori externi de a destabiliza țara noastră. Republica Moldova este pe deplin angajată în calea sa de aderare la Uniunea Europeană și apreciem sprijinul UE în acest sens”, se arată în declarația Chișinăului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: