UE, îngrijorată de moartea unei avocate din Turcia. Fusese circa 8 luni în greva foamei și a ajuns la 30 de kilograme

Uniunea Europeană se arată îngrijorată de moartea activistei pentru drepturile omului Embru Timtik, care s-a aflat în greva foamei timp de 238 de zile. Avocată de profesie, ea a recurs la acest gest după ce a fost condamnată la 13 ani de închisoare pentru că ar fi făcut parte dintr-o „organizație teroristă”.

Avocata, care se alimenta doar cu apă îndulcită, infuzii şi vitamine în timpul grevei foamei, mai cânărea doar 30 de kilograme când a murit, joi seara, potrivit rudelor sale. Ebru Timtik avea 42 de ani.

Vineri, ciocniri au avut loc scurt timp între apropiaţi ai avocatei şi poliţie, când mulţimea venită la înmormântare a scandat sloganuri şi lozinci revoluţionare.

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi au împins mulţimea cu scutul, potrivit unor reporteri AFP.

”Statul criminal va fi tras la răspundere”, au strigat persoane prezente, după ce au depus flori şi roba lui Ebru Timkit pe mormânt.

https://twitter.com/yeni_demokrasi1/status/1299325659383201793?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1299325659383201793%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news.ro%2Fexterne%2Favocata-turca-ebru-timtik-moare-inchisoare-istanbul-dupa-238-zile-greva-foamei-cerand-proces-echitabil-avocata-varsta-42-ani-cantarea-30-kg-murit-emotie-turcia-europa-1922402229002020081119464569

Ciocniri au avut loc şi anterior, când dricul care purta corpul lui Ebru Timtik a plecat de la Consiliul Medicinei Legale de la Istanbul, unde a fost efectuată o autopsie, fără ca familia să fie prezentă.

Un omagu i-a fost adus avocatei în faţa Baroului din Istanbul, iar apoi o rugăciune funerară a avut loc într-un lăcaş de cult alevit, o ramură heterodoxă a islamului.

Sute de persoane care scandau „Ebru Timtik este nemuritoare” au pătruns în lăcaş, în jurul căruia a fost desfăşurat un important dispozitiv al poliţiei, a constatat AFP.

https://twitter.com/AFP/status/1299421742943801344?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1299421742943801344%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fru.euronews.com%2F2020%2F08%2F28%2Fturkey-lawyer-ebru-timtik-died-on-hunger-strike

Alături de Aytac Unsal, un confrate aflat de asemenea în greva foamei în închisoare, Ebru Timtik era membră a Asociaţiei Avocaţilor Contemporani – specializată în apărarea cazurilor politice sensibile.

Autorităţile turce acuză această asociaţie de legături cu organizaţia marxist-leninistă radicală DHKP-C, o grupare care a comis mai multe atentate şi care este catalogată drept ”teroristă” de Ankara şi aliaţii săi occidentali.

Ebru Timtik a apărat familia lui Berkin Elvan, un adolescent mort în 2014 după ce a fost rănit în timpul manifestaţiior antivernamentale de la Gezi din 2013.

Luna trecută, un tribunal de la Istanbul a refuzat să o elibereze pe Ebru Timtik, în pofida unui raport medical care arăta că starea sănătăţii sale nu-i mai permitea să rămână în închisoare.

O cerere similară a fost depusă în august la Curtea Constituţională, fără succes.

Uniunea Europeană insistă că Turcia ar trebui să-și revadă politicile din domeniul justiției și al apărării drepturilor omului.

https://twitter.com/CommissionerHR/status/1299374926101651456?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1299374926101651456%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fru.euronews.com%2F2020%2F08%2F28%2Fturkey-lawyer-ebru-timtik-died-on-hunger-strike

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: