UE, SUA și Canada cer eliberarea lui Navalnîi. În replică, Moscova le recomandă „să respecte dreptul internațional”
Full Article 3 minutes read

UE, SUA și Canada cer eliberarea lui Navalnîi. În replică, Moscova le recomandă „să respecte dreptul internațional”

Reținerea opozantului Alexei Navalnîi la sosirea sa în Moscova este „inacceptabilă”, a spus duminică seară președintele Consiliului European, Charles Michel, făcând apel la Rusia să îl „elibereze imediat”. Cu mesaje similare au venit responsabilii din SUA și Canada. În replică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, le-a recomandat „să respecte dreptul internațional” și să se ocupe „de problemele din propriile state”.

SUA cer eliberarea imediată a politicianului rus Alexei Navalnîi, reținut în seara de 17 ianuarie în Aeroportul „Șeremetievo”, a declarat secretarul american de stat Mike Pompeo.

„SUA condamnă decizia Rusiei de a-l aresta pe Alexei Navalnîi. Menționăm cu îngrijorare profundă că reținerea sa este ultima din seria de tentative de a-l obliga să tacă”, se arată în declarația lui Pompeo, care a adăugat că SUA cer eliberarea imediată a politicianului.

Un mesaj similar a publicat pe Twitter ministrul de Externe al Canadei Mark Garneau: „Autoritățile ruse trebuie să îl elibereze imediat. Este inacceptabil”.

Cu o reacție a venit și președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Reținerea lui Alexei Navalnîi la sosirea în Moscova este inacceptabilă. Cer autorităților ruse să îl elibereze imediat”, a scris Michel pe Twitter.

Șeful diplomației UE, Josep Borell, a făcut și el apel la autoritățile ruse pentru a ”respecta drepturile” lui Navalnîi și cere ”eliberarea imediată” într-un mesaj pe Twitter.

De cealaltă parte, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe i-a sfătuit pe comentatorii străini să respecte dreptul internațional și să nu atenteze la legislația națională a statelor suverane.

„Vreau să îi spun domnului Sullivan [consilier al președintelui SUA, Joe Biden]  (dar și multor activiști străini, care publică comentarii gata pregătite): respectați dreptul internațional, nu atentați la legislația națională a statelor suverane și ocupați-vă cu problemele din propria voastră țară”, a scris aceasta pe pagina sa de Facebook.

СМИ: «Г-на Навального следует немедленно освободить, а виновных в возмутительном покушении на его жизнь привлечь к…

Publicată de Maria Zakharova pe Duminică, 17 ianuarie 2021

 

Principalul opozant al lui Putin a fost arestat duminică seară de serviciile penitenciarelor la sosirea acestuia la Moscova din Germania, unde a stat după ce a fost otrăvit în vară.

Lituania, membră a Uniunii Europene, a spus duminică că va cere Uniunii Europene să impună rapid noi sancțiuni Rusiei ca reacție la arestarea criticului Kremlinului, Alexei Navalnîi.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: