UE va aloca €700 mii pentru migranții blocați la frontiera Belarusului
Full Article 2 minutes read

UE va aloca €700 mii pentru migranții blocați la frontiera Belarusului

Uniunea Europeană va aloca €700 mii pentru ajutorul persoanelor vulnerabile care sunt blocate la frontiera Belarusului cu țările UE, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene.

Din această sumă, €200 de mii vor fi direcționați către Crucea Roșie și Semiluna Roșie. Mijloacele financiare vor ajunge în principal către Crucea Roșie, care va oferi migranților ajutorul de care au nevoie, inclusiv mâncare, seturi de igienă, prosoape și produse de primă necesitate.

În afară de asta, UE poartă negocieri cu partenerii din organizațiile umanitare pentru repartizarea banilor rămași – €500 mii. 

Criza migranților

Amintim că, pe fundalul relațiilor tensionate dintre Belarus și Lituania, Letonia și Polonia, s-a produs o criză provocată de migranții originari din Siria și Irak, care intenționează să ajungă în UE.

La începutul lunii iulie, Alexandr Lukașenko a declarat că Belarus nu va mai opri migranții ilegali care vor să pătrundă în spațiul european, întrucât, din cauza sancțiunilor „nu sunt nici bani, nici puteri”. Pentru a bloca accesul numărului mare de refugiați, Letonia, Lituania și Polonia au început să construiască garduri la frontiera cu Belarus.

Din 8 noiembrie, situația s-a înrăutățit. Atunci pe internet a fost publicată o înregistrare video în care se vede cum un număr mare de refugiați s-a adunat pe teritoriul netru din apropierea punctului de trecere „Bruzgi” de la frontiera belaruso-poloneză. Potrivit estimărilor, este vorba de peste 2000 de oameni. Cu circa 300 de metri înainte de punctul de trecere, migranți au intrat în pădure și au instalat acolo o tabără. După câteva zile, pe 15 noiembrie, au părăsit tabăra și s-au adunat la punctul „Bruzgi”. Potrivit diferitor date, numărul migranților a ajuns la 3,5 mii.

Pe 16 noiembrie, migranții au încercat să ia cu asalt frontiera. Aceștia au aruncat cu pietre în oamenii legii, care au răspuns cu tunuri cu apă. Tentativa a eșuat, iar migranții au instalat o tabără chiar lângă punctul de trecere. Ambele părți au anunțat victime, iar Polonia și Belarus au inițiat dosare penale.

Ulterior, o parte dintre refugiați s-a adresat la Centrul creat de autoritățile belaruse. Alte circa 1000 de persoane au refuzat să părăsească punctul de trecere și au rămas în tabăra improvizată.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: