UE vrea să interzică taxa companiilor aeriene pentru bagajele de mână
Full Article 3 minutes read

UE vrea să interzică taxa companiilor aeriene pentru bagajele de mână

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită standarde uniforme pentru bagajele de mână ale companiilor aeriene. Europarlamentarii intenționează să interzică taxarea, de către companiile aeriene, a bagajelor de mână sau „de cabină”, scrie Digi24 cu referire la Politico. Impunerea de prețuri în acest caz e considerată a fi o decizie „nedreaptă”, din motiv că bagajul de mână „reprezintă un aspect necesar al călătoriei cu avionul”. 

Parlamentarii europeni au adoptat, pe 4 octombrie, o rezoluție care prevede că sunt necesare „reguli europene consistente” cu privire la prețurile și dimensiunile bagajelor de mână.

„Textul (rezoluției), adoptat prin vot deschis, evidențiază îngrijorările cetățenilor legate de neplăcerile și disconfortul provocate de regulile incoerente ale companiilor aeriene privind bagajele de mână”, a declarat Parlamentul European.

În prezent, nu există o regulă general valabilă pentru toate companiile aeriene cu privire la bagajul de cabină. Politica anumitor companii în privința acestor bagaje „creează taxe ascunse, ceea ce face mai dificil procesul de comparare a prețurilor”, au menționat europarlamentarii.

„Nu poți comercializa un drept și nici nu poți desfășura un model de business obținând profit în timp ce calci în picioare drepturile consumatorului”, a declarat pentru Politico europarlamentarul Jordi Cañas.

De asemenea, atunci când un pasager folosește pentru un zbor companii aeriene diferite, inconsistența regulilor – diferite de la o companie la alta – provoacă pasagerului o stare de confuzie, menționează sursa. Conform rezoluției, companiile aeriene vor trebui să renunțe la taxarea bagajelor de mână/cabină în cazul în care acestea au dimensiuni „rezonabile” și se supun unor standarde general valabile cu privire la aceste dimensiuni.

Potrivit reprezentanților Parlamentului European, Curtea de Justiție a UE a constatat încă din 2014 că liniile aeriene nu ar trebui să perceapă un cost suplimentar pentru bagajele de mână „cu condiția ca aceste bagaje de mână să îndeplinească cerințe rezonabile în ceea ce privește greutatea și dimensiunile lor și să respecte cerințele de securitate aplicabile”. Astfel, europarlamentarii au subliniat că, atunci când va revizui legislația actuală a UE privind serviciile aeriene, Comisia Europeană ar trebui să pună în aplicare pe deplin hotărârea relevantă a Curții de Justiție a UE.

De asemenea, noua legislație europeană ar trebui să abordeze și alte costuri ascunse impuse de companiile aeriene, cum e cazul taxelor legate de alocarea locurilor, de exemplu, au comunicat eurodeputații.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: