Un baraj din Moldova, în pericol să cedeze. Precizările salvatorilor
Full Article 2 minutes read

Un baraj din Moldova, în pericol să cedeze. Precizările salvatorilor

Mai există riscul ca barajul din satul Sărata Nouă, raionul Leova, să cedeze. Informația a fost comunicată, în după amiaza zilei de 15 septembrie, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Se întâmplă după ce în dimineața zilei autoritățile anunțau despre riscul de cedare a barajului și întreprinderea unor acțiuni de pompare la capacitate înaltă. Potrivit IGSU, peste 1900 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) încă se mai află în teren pentru a lichida consecințele ploilor abundente. 

Inspectoratul a raportat că, la moment, mai există riscuri de cedare a barajului în localitatea Sărata Nouă, raionul Leova.

Totodată, a adăugat Inspectoratul, se depun eforturi pentru consolidarea digurilor de protecție pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă, localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora. Lucrări similare sunt întreprinse pe râul Prut în perimetrul raionului Cantemir în preajma localităților Țiganca și Stoianovca.

Potrivit Inspectoratului, 1 902 angajați ai Ministerului Afacerilor Interne cu 328 unități de tehnică mai continuă să intervină în teren. „Acțiunile specialiștilor sunt direcționate în ajutorarea populației la pomparea apei, defrișarea arborilor căzuți, dar și eliberarea traseelor”, au precizat reprezentanții instituției. Inspectoratul a a adăugat că, de la începutul zilei de 15 septembrie, autoritățile au recepționat 32 de solicitări din partea populației pentru a le fi pompată apa din gospodăriile afectate de inundații.

***

În dimineața zilei de 15 septembrie, autoritățile anunțau că există riscul de cedare a barajelor lacurilor din raionul Leova, satul Seliște și satul Sărata Nouă. Totodată se anunța despre întreprinderea unor acțiuni de pompare la capacitate înaltă. Ulterior, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că echipa sectorului Poliției de Frontieră Leova, alături de colegii din Armata Națională, a fost activ implicată pe parcursul zilei în acțiuni de intervenție pentru fortificarea digurilor de protecție pe unele porțiuni de drum din apropierea satului Sărata Nouă, raionul Leova. Potrivit MAI, acțiunile sunt necesare pentru a asigura securitatea și protecția comunității în fața potențialelor inundații.

Menționăm, până în dimineața zilei de 16 septembrie, toată Republica Moldova va fi sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Sunt prognozate ploi însoțite de descărcări electrice, periodic ploi torențiale și vânt puternic. Totodată riscul de inundații continue crește iar în anumite zone se poate intensifica. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: