știri.md

Un bloc cu 93 de apartamente riscă să se prăbușească din cauza unor construcții din apropiere, spun locatarii

După doi ani și jumătate de procese de judecată și demersuri la organele administrației publice locale, locatarii unui bloc locativ din strada Decebal 5 din Chișinău se plâng că nu li se face dreptate. Potrivit IPN, aceștia spun că există mai multe riscuri pentru securitatea imobilului lor, cu 93 de apartamente, după demolarea anexei din preajmă și ridicarea unui bloc pe acest loc.

Blocul din bulevardul Decebal 5 a aparținut cândva întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei”. Imobilul avea o anexă cu câteva niveluri. La o anumită etapă, anexa a devenit proprietatea privată a unei companii de construcții, care a și demolat-o pentru a edifica, în locul ei, un bloc locativ.

Avocatul care reprezintă locatarii, Artur Macovei, a menționat într-o conferință de presă că, în lipsa actelor necesare, pe care însăși Primăria le-a solicitat de la firma de construcție, i s-a eliberat totuși autorizație de construcție.

„Avem cu certitudine situația când, în lipsa actelor necesare, pe care însăși Primăria le-a solicitat de la firmă, se eliberează autorizație de construire”, a declarat Macovei.

„Este absolut inexplicabil pentru noi, simpli cetățeni, cum, fără să te încadrezi în anumite rigori pe care însăși Primăria ți le înaintează, tot Primăria să accepte să-ți elibereze actul permisiv. Mai mult, le eliberează acest act cu încălcarea tuturor condițiilor care le-au impus inițial. Și anume, dacă atragem atenția în act, li s-a spus ca procentul de ocupare a teritoriului viitoarei clădiri să nu fie mai mult de o treime din suprafața terenului. Dumnealor le autorizează însă o clădire cu aproximativ pata la sol de 600 de metri pătrați pe un teren de 1100 de metri pătrați. Adică, mai mult de jumătate”, a subliniat avocatul.

În apropierea blocului nu au fost păstrate locuri pentru parcarea mașinilor, nu s-a asigurat vizibilitatea reciprocă între geamurile prezentei și viitoarei clădiri. „În proiect au fost indicate niște cifre din pod și Direcția arhitectură spune că nu sunt calculați corect și nu putea să fie eliberată autorizația respectivă”, a precizat Artur Macovei.

Avocatul a adăugat că neregularitățile reclamate de locatari au fost confirmate și de Agenția pentru Supraveghere Tehnică. „Și, mai grav, Agenția pentru Supraveghere Tehnică trage la răspundere contravențională această persoană juridică pentru executare de modificări, demolarea integrală a construcțiilor cu încălcarea prevederilor, autorizarea și executarea, și anume, în partea neexecutării lucrărilor de întreținere, reparație și consolidare a construcțiilor. Anume ceea ce spun locatarii: că se demolează o parte din blocul lor, ceea ce duce la nesiguranța și riscul că se vor dărâma, se vor prăbuși apartamentele lor”, a precizat  avocatul.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Lozovan și Nesterovschi se află în continuare în Transnistria? Șeful IGP: „cred că așteaptă alegerile“

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, consideră că deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, condamnați pentru finanțarea ilegală a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor, s-ar afla în continuare în regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută pe 11 iulie, în cadrul emisiunii Cutia Neagră Plus de la TV8.

„Cel puțin, conform informațiilor pe care le deținem, nu a părăsit teritoriul Republicii Moldova. Cu părere de rău, răspunsul la solicitările noastre pe care le facem pe canalele de comunicare, nu primim, deoarece am făcut solicitări în diferite state sau regiuni care am avea anumite riscuri și să vedem dacă nu a apărut cu fața sau cu identitatea, cu anumite date despre persoană. Cel puțin nu am primit nicio confirmare de nicăieri, inclusiv din Federația Rusă”, a menționat șeful IGP.

La întrebarea de clarificare privind locul unde s-ar afla deputații, Viorel Cernăuțeanu a răspuns: „Peste Nistru, cred că așteaptă alegerile“.

Totodată, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat, într-un comentariu pentru NordNews, că nu există confirmări că Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi ar fi părăsit regiunea transnistreană.

Noi încă trebuie să verificăm lucrul ăsta. Încă nu sunt confirmări la capitolul acesta, chiar dacă cineva spune că ar fi făcut-o prin teritoriul Ucrainei, asta-i un efort foarte complicat, ca să traversezi toată Ucraina și să ajungi în Federația Rusă. Asta ar fi destinația. Este foarte complicat și logistic de organizat. Ultima informație, pe care pot să o confirm, este că se află în stânga Nistrului”, a spus Igor Grosu.

Anterior, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul PAS Lilian Carp, a declarat că Lozovan și Nesterovschi ar fi părăsit regiunea transnistreană evitând punctele oficiale de trecere.

Precizăm că informații potrivit cărora Irina Lozovan s-ar afla în Rusia au apărut în spațiul public după congresul Blocului „Victorie”, organizat de Ilan Șor pe 6 iulie, la Moscova. Inițial, despre asta a scris Ziarul de Gardă. Informația a fost preluată de media din Moldova, însă ZdG a șters din articol, totuși, ulterior, mențiunea privind prezența deputatei la Congres.

***

Amintim că Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Decizia a fost pronunțată pe 12 martie, în lipsa parlamentarului, acesta fiind dat ulterior în căutare.

Pe 31 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat că Nesterovschi se află în regiunea transnistreană și că „Federația Rusă l-a ajutat să se eschiveze de la închisoare”. Potrivit șefului SIS, Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto, cu numere diplomatice ale Federației Ruse, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Tot pe 31 martie, președinta Maia Sandu a spus că autoritățile de la Chișinău au cerut celor de la Tiraspol ca deputatul Alexandr Nesterovschi să fie predat malului drept. De cealaltă parte, Tiraspolul a spus că nu are informații despre aflarea lui Nesterovschi în Transnistria, în timp ce Ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile privind implicarea sa în fuga deputatului drept „speculații provocatoare”.

Tot pe 31 martie, a fost condamnată la închisoare și deputata Irina Lozovan. Instanța i-a dictat parlamentarei 6 ani de închisoare, iar soțului acesteia – 5 ani de închisoare, în dosarul în care sunt învinuiți de finanțarea unui partid politic din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Inculpații nu au fost prezenți la ședința de judecată, iar deputata a fost dată în căutare. Ulterior, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că deputata s-ar afla în regiunea transnistreană, la fel ca și Nesterovschi. Potrivit oamenilor legii, spre deosebire de colegul său, Lozovan ar fi ajuns acolo de sine stătător.  

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: