Mai multe instituții publice din Republica Moldova ar urma să fuzioneze. Mai exact, un azil pentru persoane în vârstă și persoane cu dizabilități din Călărași ar putea absorbi un centru de reabilitare pentru copii din Ungheni, iar un centru de servicii sociale din Soroca ar putea absorbi un centru de reabilitare pentru copii din Dondușeni. Urmare a fuziunii, instituțiile publice din Călărași și Soroca ar urma să fie redenumite. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect cu privire la transmiterea și reorganizarea, prin fuziune, a unor instituții publice.
În proiect se menționează că Ministerul Sănătății a propus transmiterea către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în administrare, a Centrului Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii Cornești și Centrului Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii Tîrnova, cu toate bunurile.
Potrivit Ministerului Muncii, s-a decis transmiterea deoarece „în ultimii ani în țară se atestă o scădere a incidenței tuberculozei la copii, concomitent înregistrându-se și o scădere considerabilă a numărului de copii, care necesită reabilitare, inclusiv în cadrul Centrelor Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii „Tîrnova” și „Cornești””.
„Pe parcursul anului 2023, în Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii „Tîrnova”, cu o capacitate de 200 locuri, au fost internați doar 118 copii în comparație cu anul 2021 – 146 copii, iar în Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii „Cornești”, cu o capacitate de 100 locuri, în anul 2023 au fost internați 77 copii, în comparație cu anul 2021 – 154 copii. La situația din 30.01.2024 toți copii erau externați din ambele Centre, la moment nefiind internat nici un copil”, a precizat Ministerul.
De cealaltă parte, a evidențiat Ministerul, la Dondușeni, Drochia, Soroca și Florești sunt 558 de persoane cu dizabilități severe incluși în Serviciul Asistență Personală, dintre care 139 de copii. În același timp, în lista de așteptare sunt înregistrați 301 solicitanți pentru a beneficia de Serviciul Asistență Personală. Totodată, la evidența acestora se află circa 2322 bătrâni solitari, care necesită îngrijire specializată.
Prin urmare, Ministerul Muncii și Protecției Sociale propune reorganizarea prin fuziune, absorbție, a mai multor instituții. Instituția publică Azilul pentru Persoane în Vârstă și Persoane cu Dizabilități din raionul Călărași, or. Călărași (persoană juridică absorbantă) să fie reorganizată prin fuziunea (absorbția) Centrului Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii Cornești. Iar Instituția Publică Centrul multifuncțional de servicii sociale „O șansă”, mun. Soroca (persoană juridică absorbantă) să fie reorganizată prin fuziunea (absorbția) Centrului Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii Tîrnova.
Urmare a fuziunii, Ministerul vrea ca Instituția publică Azilul pentru Persoane în Vârstă și Persoane cu Dizabilități din raionul Călărași, or. Călărași, să fie redenumită în „Instituția publică „Centru de prestare a serviciilor sociale”, or. Călărași”. Iar Instituția Publică Centrul multifuncțional de servicii sociale „O șansă”, din mun. Soroca, să fie redenumită în „Instituția publică „Centru de prestare a serviciilor sociale”, mun. Soroca”.
Potrivit Ministerului, Instituția publică „Centru de prestare a serviciilor sociale”, or. Călărași, va presta următoarele servicii:
1) Servicii sociale pentru reabilitarea victimelor violenței în familie;
2) Serviciul social „Respiro”;
3) Servicii de zi pentru persoanele cu dizabilități;
4) Servicii de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități.
Iar instituția publică „Centru de prestare a serviciilor sociale” din mun. Soroca vor fi prestate următoarele servicii:
1) Serviciul de zi pentru copii în situație de risc;
2) Servicii de plasament pentru persoane vârstnice și persoane adulte cu dizabilități;
3) Serviciul social „Respiro”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!