stirileprotv.ro/Imagine simbol

Un centru de reabilitare pentru copii din Ungheni ar putea fuziona cu un azil de bătrâni din Călărași. Propunerea autorităților DOC

Mai multe instituții publice din Republica Moldova ar urma să fuzioneze. Mai exact, un azil pentru persoane în vârstă și persoane cu dizabilități din Călărași ar putea absorbi un centru de reabilitare pentru copii din Ungheni, iar un centru de servicii sociale din Soroca ar putea absorbi un centru de reabilitare pentru copii din Dondușeni. Urmare a fuziunii, instituțiile publice din Călărași și Soroca ar urma să fie redenumite. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect cu privire la transmiterea și reorganizarea, prin fuziune, a unor instituții publice.

În proiect se menționează că Ministerul Sănătății a propus transmiterea către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în  administrare, a Centrului Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii Cornești și Centrului Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii Tîrnova, cu toate bunurile.

Potrivit Ministerului Muncii, s-a decis transmiterea deoarece „în ultimii ani în țară se atestă o scădere a incidenței tuberculozei la  copii, concomitent înregistrându-se și o scădere considerabilă a numărului de copii, care necesită reabilitare, inclusiv în cadrul  Centrelor Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii „Tîrnova” și „Cornești””.

„Pe parcursul anului 2023, în Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii „Tîrnova”, cu o capacitate de 200 locuri, au fost internați doar 118 copii în comparație cu anul 2021 – 146 copii, iar în Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii „Cornești”, cu o capacitate de 100 locuri, în anul 2023 au fost internați 77 copii, în comparație cu anul 2021 – 154 copii. La situația din 30.01.2024 toți copii erau externați din ambele Centre, la moment nefiind internat nici un copil”, a precizat Ministerul.

De cealaltă parte, a evidențiat Ministerul, la Dondușeni, Drochia, Soroca și Florești sunt 558 de persoane cu dizabilități severe incluși în Serviciul Asistență Personală, dintre care 139 de copii. În același timp, în lista de așteptare sunt înregistrați 301 solicitanți pentru a beneficia de Serviciul Asistență Personală. Totodată, la evidența acestora se află circa 2322 bătrâni solitari, care necesită îngrijire specializată.

Prin urmare, Ministerul Muncii și Protecției Sociale propune reorganizarea prin fuziune, absorbție, a mai multor instituții. Instituția publică Azilul pentru Persoane în Vârstă și Persoane cu Dizabilități din raionul Călărași, or. Călărași (persoană juridică absorbantă) să fie reorganizată prin fuziunea (absorbția) Centrului Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii Cornești. Iar Instituția Publică Centrul multifuncțional de servicii sociale „O șansă”, mun. Soroca (persoană juridică absorbantă) să fie reorganizată prin fuziunea (absorbția) Centrului Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii Tîrnova.

Urmare a fuziunii, Ministerul vrea ca Instituția publică Azilul pentru Persoane în Vârstă și Persoane cu Dizabilități din raionul  Călărași, or. Călărași, să fie redenumită în „Instituția publică „Centru de prestare a serviciilor sociale”, or. Călărași”. Iar Instituția Publică Centrul multifuncțional de servicii sociale „O șansă”, din mun. Soroca, să fie redenumită în „Instituția publică „Centru de prestare a serviciilor sociale”, mun. Soroca”.

Potrivit Ministerului, Instituția publică „Centru de prestare a serviciilor sociale”, or. Călărași, va presta următoarele servicii:

1)  Servicii sociale pentru reabilitarea victimelor violenței în familie;

2)  Serviciul social „Respiro”;

3)  Servicii de zi pentru persoanele cu dizabilități;

4)  Servicii de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități.

Iar instituția publică „Centru de prestare a serviciilor sociale” din mun. Soroca vor fi prestate următoarele servicii:

1)  Serviciul de zi pentru copii în situație de risc;

2)  Servicii de plasament pentru persoane vârstnice și persoane adulte cu dizabilități;

3) Serviciul social „Respiro”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Presa din Grecia: împreună cu Plahotniuc și Țuțu, a fost reținută și o femeie originară din Republica Moldova

Presa din Grecia scrie că fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și fostul deputat și sportiv Constantin Țuțu au fost reținuți împreună cu Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019. Cei trei au fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Potrivit surselor citate de mass-media elenă, Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei.

În momentul arestului, controversatul oligarh era însoțit de Kuznețova, precum și de Țuțu, pe numele căruia există, potrivit presei elene, o alertă roșie emisă de Interpol la solicitarea autorităților ruse, pentru implicare într-o rețea de trafic internațional de droguri. Potrivit sursei citate, Țuțu deținea documente de identitate false, inclusiv o carte de identitate și un pașaport grecesc.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a demarat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia. Ulterior, Procuratura Generala a oferit detalii despre reținerea și acuzațiile care i se aduc acestuia.  Potrivit PG, fostul lider democrat se afla în urmărire internațională, fiind învinuit de comiterea unui șir de infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

„În calitate de autoritate centrală competentă, Procuratura Generală a demarat procesul de pregătire a actelor necesare, care vor însoți demersul de extrădare, conform cerințelor Convenției Europene de extrădare. Soluția pe caz urmează a fi emisă de autoritățile elene, în baza legislației naționale aplicabile”, precizează Procuratura Generală.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: