Игорь Чекан / NewsMaker

Un cetățean al Rusiei a evadat de pe Aeroportul Chișinău. Acesta a fost prins de grănicerii ucraineni

În cadrul procesării documentelor, nouă cetățeni străini au fost depistați că nu au întrunit condițiile de intrare în Republica Moldova. Poliția de Frontieră declară că situația a avut loc în seara zilei de 3 mai. Motivele ar fi nejustificarea scopului vizitei în RM. Printre străinii returnați a fost și un cetățean al Rusiei, care a reușit să evadeze din zona sterilă a Aeroportului Chișinău. Într-un final, bărbatul a fost reținut. 

Reprezentanții Poliției de Frontieră declară că imediat au fost formate echipe operative, fiind alertate subdiviziunile de frontieră din teritoriu, inclusiv structurile locale ale Poliției, în vederea depistării persoanei în cauză.

„Este de menționat că în zona sterilă activitatea de supraveghere a Poliției de Frontieră este limitată, iar intenția persoanei era bine determinată de a nu se supune regulilor de returnare, căutând metode de a fugi din Aeroport”, comunică polițiștii de frontieră.

În rezultatul conlucrării cu grănicerii din Ucraina, oamenii legii din Republica Moldova declară că cetățeanul fugar a fost reținut în vecinătatea sectorului de responsabilitate a Direcției regionale EST.

„Urmează ca persoana să fie returnată autorităților moldovenești pentru cercetare și calificare a acțiunilor acestuia”, comunică Poliția de Frontieră.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Maia Sandu explică: de ce a fost nevoie ca centrul de combatere a dezinformării să treacă în subordinea sa

Preluarea Centrului pentru contracararea dezinformării de către Președinție este o măsură necesară în actualul context de securitate, dominat de atacuri hibride și campanii de propagandă, susține președinta Maia Sandu. Șefa statului a reiterat, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV, că instituția își păstrează atribuțiile, iar controlul parlamentar va fi menținut. Totuși, spune Sandu, este nevoie de un mecanism care să permită intervenții rapide și eficiente în gestionarea riscurilor.

„În acest nou context de securitate, e nevoie să avem instrumente mai rapide, mai eficiente, pentru că avem obligația principală să protejăm cetățenii, să protejăm securitatea, să protejăm suveranitatea”, a declarat Sandu.

Președinta Maia Sandu a declarat că este mulțumită de activitatea Centrului, o instituție creată la inițiativa sa. Ea a recunoscut că începutul a fost dificil, întrucât activitatea acestuia a pornit de la zero, iar echipa a avut nevoie de timp pentru a învăța și a dezvolta metodele de lucru, inclusiv prin instruiri și sprijin din partea experților internaționali.

Potrivit șefei statului, rolul centrului este să explice, nu doar autorităților, dar și societății, modul în care acționează propaganda Federației Ruse: care sunt liniile de atac, ce urmărește și prin ce mecanisme operează.

„Uneori oamenii bine intenționați pică în capcana propagandei ruse și mai departe transmit niște lucruri pe care ei nu le cred periculoase,  dar când le pui în context și explici cum funcționează această dezinformare și propagandă, oamenii înțeleg. Deci e nevoie de acest efort, o să dureze, dar am început un efort de educarea societății cum să se protejeze de propagandă și de dezinformare”, a mai declarat șefa statului.

Pe 13 iunie, Parlamentul a votat în prima lectură pentru trecerea Centrului responsabil de contracararea dezinformării în subordinea Președinției, în ciuda criticilor venite din partea opoziției.

Potrivit proiectului, instituția își va concentra activitatea pe prevenirea dezinformării, educarea publicului și reducerea impactului informațiilor false. Directorul Centrului va fi numit de Președinte și va deveni membru din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate. Proiectul mai prevede formarea unui nou Consiliu consultativ, cu rol consultativ, alcătuit din specialiști, oficiali și reprezentanți ai societății civile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: