ria.ru

Un coleg de serviciu a fost diagnosticat cu coronavirus. Ce-i de făcut?

Aproximativ 27 mii de persoane din Moldova sunt în carantină din cauza riscului de răspândire a coronavirusului, informează Ministerul Sănătății. O parte dintre acestea au interacționat cu persoane care s-au contaminat la locul de muncă. NM a analizat, cu susținerea Agenției Naționale de Sănătate Publică, ce-i de făcut în situația în care cineva dintre colegii de serviciu a fost diagnosticat cu COVID, este oare obligatorie carantina de 14 zile, dar și dacă în acest caz veți face testul de coronavirus în mod gratuit.

Colegul meu s-a îmbolnăvit de coronavirus. Ce-i de făcut?

Fiecare caz nou de coronavirus este raportat Agenției Naționale de Sănătate Publică. Dacă este vorba despre o persoană angajată în câmpul muncii, colaboratorii Agenției contactează conducerea companiei în care activează cel contaminat și alcătuiesc lista angajaților cu care acesta ar fi putut interacționa, de exemplu, au lucrat în aceeași încăpere. Aceste persoane trebuie să se autoizoleze pe o perioadă de 14 zile.

Trebuie făcut testul dacă nu sunt simptome? E gratuit?

Testul gratuit de coronavirus se efectuează în laboratoarele Agenției Naționale de Sănătate Publică doar în cazul în care sunt simptome vizibile de coronavirus și dacă persoana respectivă a interacționat îndeaproape cu cel care s-a contaminat cu COVID-19. Dacă simptome nu sunt, nu veți putea să vă testați în mod gratuit.

Dar puteți face un test cu plată într-un laborator privat. Însă pentru a obține un rezultat veridic, probele trebuie colectate abia peste 5-6 zile de la contactul cu persoana contaminată (perioada minimă de incubare). Testul într-o clinică privată costă 800 de lei. Dacă rezultatul este negativ, nu va trebui să stați în carantină.

M-am autoizolat. Și? Doar să aștept dacă mă voi îmbolnăvi sau nu?

Aflându-vă în carantină, trebuie să monitorizați starea de sănătate, iar la primele simptome ale coronavirusului (febră, slăbiciune, nas înfundat), să contactați medicul de familie. Acesta va trimite o ambulanță care va prelua probe de COVID în mod gratuit. Dacă rezultatul va fi pozitiv, medicul vă va prescrie tratament. Dacă starea se va înrăutăți, va trebui să apelați 112, să chemați ambulanța și veți fi internat în spital.

Dacă timp de 14 zile de autoizolare nu vor apărea simptomele coronavirusului, puteți reveni la activitățile obișnuite.

Dar ce trebuie să facă membrii familiei, să stea și ei în carantină?

Nu. Trebuie să se izoleze doar cei care au interacționat cu persoana contaminată. Pentru a nu-i supune riscului pe cei apropiați, ar trebui, pe cât e posibil, să vă izolați într-o cameră aparte și să nu contactați cu ceilalți membri ai familiei. De asemenea, trebuie să folosiți veselă și prosoape separate, să aerisiți cât mai des încăperea și, sistematic, să faceți curățenie cu dezinfectanți.

Nu e voie nici gunoiul să fie scos în timpul carantinei?

Da, în timpul carantinei, cel mai bine e să nu ieșiți deloc din casă, pentru a nu fi un pericol pentru nimeni. Dar cei de la Agenția Națională de Sănătate Publică au precizat pentru NM că persoana care este în carantină poate ieși doar dacă trebuie să iasă undeva și nimeni dintre ceilalți din familie nu poate face acest lucru. Important e să nu interacționeze cu alte persoane.

Dacă voi fi în autoizolare, voi avea concediu medical?

Da. Dacă o persoană a interacționat cu cineva contaminat cu coronavirus și este nevoit să se autoizoleze, medicul de familie îi va deschide un buletin medical care va fi plătit, chiar dacă cel care a interacționat nu are simptome ale COVID.

Ce se întâmplă cu oficiul în care a lucrat cel care s-a contaminat? Se poate lucra în continuare?

Se poate, dar pentru început, trebuie să se facă curățenie umedă, cu soluții dezinfectante, de exemplu, cu clor. La fel, este important să se aerisească bine oficiul. Aceasta contează pentru ca alți colaboratori să nu se contamineze după contactul cu suprafețele pe care ar fi putut rămâne virusul.

***
Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, afirma anterior că în Moldova au fost multe cazuri de focare de coronavirus la întreprinderi: „Se contaminează […] chiar și colective întregi. Noi am avut multe exemple când era necesară testarea unui număr cât mai mare de lucrători de la întreprinderi”. Printre aceste companii pot fi menționate „Draxlmaier” din Bălți și Cahul, compania „Onur” din Turcia, care construiește centura de ocolire a orașului Comrat, combinatul de vinuri „Bostavan” din raionul Vulcănești și o rețea de supermarketuri din Chișinău.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: