ria.ru

Un coleg de serviciu a fost diagnosticat cu coronavirus. Ce-i de făcut?

Aproximativ 27 mii de persoane din Moldova sunt în carantină din cauza riscului de răspândire a coronavirusului, informează Ministerul Sănătății. O parte dintre acestea au interacționat cu persoane care s-au contaminat la locul de muncă. NM a analizat, cu susținerea Agenției Naționale de Sănătate Publică, ce-i de făcut în situația în care cineva dintre colegii de serviciu a fost diagnosticat cu COVID, este oare obligatorie carantina de 14 zile, dar și dacă în acest caz veți face testul de coronavirus în mod gratuit.

Colegul meu s-a îmbolnăvit de coronavirus. Ce-i de făcut?

Fiecare caz nou de coronavirus este raportat Agenției Naționale de Sănătate Publică. Dacă este vorba despre o persoană angajată în câmpul muncii, colaboratorii Agenției contactează conducerea companiei în care activează cel contaminat și alcătuiesc lista angajaților cu care acesta ar fi putut interacționa, de exemplu, au lucrat în aceeași încăpere. Aceste persoane trebuie să se autoizoleze pe o perioadă de 14 zile.

Trebuie făcut testul dacă nu sunt simptome? E gratuit?

Testul gratuit de coronavirus se efectuează în laboratoarele Agenției Naționale de Sănătate Publică doar în cazul în care sunt simptome vizibile de coronavirus și dacă persoana respectivă a interacționat îndeaproape cu cel care s-a contaminat cu COVID-19. Dacă simptome nu sunt, nu veți putea să vă testați în mod gratuit.

Dar puteți face un test cu plată într-un laborator privat. Însă pentru a obține un rezultat veridic, probele trebuie colectate abia peste 5-6 zile de la contactul cu persoana contaminată (perioada minimă de incubare). Testul într-o clinică privată costă 800 de lei. Dacă rezultatul este negativ, nu va trebui să stați în carantină.

M-am autoizolat. Și? Doar să aștept dacă mă voi îmbolnăvi sau nu?

Aflându-vă în carantină, trebuie să monitorizați starea de sănătate, iar la primele simptome ale coronavirusului (febră, slăbiciune, nas înfundat), să contactați medicul de familie. Acesta va trimite o ambulanță care va prelua probe de COVID în mod gratuit. Dacă rezultatul va fi pozitiv, medicul vă va prescrie tratament. Dacă starea se va înrăutăți, va trebui să apelați 112, să chemați ambulanța și veți fi internat în spital.

Dacă timp de 14 zile de autoizolare nu vor apărea simptomele coronavirusului, puteți reveni la activitățile obișnuite.

Dar ce trebuie să facă membrii familiei, să stea și ei în carantină?

Nu. Trebuie să se izoleze doar cei care au interacționat cu persoana contaminată. Pentru a nu-i supune riscului pe cei apropiați, ar trebui, pe cât e posibil, să vă izolați într-o cameră aparte și să nu contactați cu ceilalți membri ai familiei. De asemenea, trebuie să folosiți veselă și prosoape separate, să aerisiți cât mai des încăperea și, sistematic, să faceți curățenie cu dezinfectanți.

Nu e voie nici gunoiul să fie scos în timpul carantinei?

Da, în timpul carantinei, cel mai bine e să nu ieșiți deloc din casă, pentru a nu fi un pericol pentru nimeni. Dar cei de la Agenția Națională de Sănătate Publică au precizat pentru NM că persoana care este în carantină poate ieși doar dacă trebuie să iasă undeva și nimeni dintre ceilalți din familie nu poate face acest lucru. Important e să nu interacționeze cu alte persoane.

Dacă voi fi în autoizolare, voi avea concediu medical?

Da. Dacă o persoană a interacționat cu cineva contaminat cu coronavirus și este nevoit să se autoizoleze, medicul de familie îi va deschide un buletin medical care va fi plătit, chiar dacă cel care a interacționat nu are simptome ale COVID.

Ce se întâmplă cu oficiul în care a lucrat cel care s-a contaminat? Se poate lucra în continuare?

Se poate, dar pentru început, trebuie să se facă curățenie umedă, cu soluții dezinfectante, de exemplu, cu clor. La fel, este important să se aerisească bine oficiul. Aceasta contează pentru ca alți colaboratori să nu se contamineze după contactul cu suprafețele pe care ar fi putut rămâne virusul.

***
Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, afirma anterior că în Moldova au fost multe cazuri de focare de coronavirus la întreprinderi: „Se contaminează […] chiar și colective întregi. Noi am avut multe exemple când era necesară testarea unui număr cât mai mare de lucrători de la întreprinderi”. Printre aceste companii pot fi menționate „Draxlmaier” din Bălți și Cahul, compania „Onur” din Turcia, care construiește centura de ocolire a orașului Comrat, combinatul de vinuri „Bostavan” din raionul Vulcănești și o rețea de supermarketuri din Chișinău.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Centrul Ipotecar maib aniversează 4 ani de activitate: pentru mii de familii casă a devenit „acasă”

Centrul Ipotecar maib marchează patru ani de activitate dedicată îndeplinirii visurilor celor care își doresc o locuință proprie. Lansat oficial pe 5 iulie 2021, Centrul Ipotecar maib a devenit rapid un pilon important în domeniul finanțării locuințelor, aducând bucurie și stabilitate pentru mii de familii din întreaga țară și din diasporă.

De la un început curajos la un partener de încredere pentru mii de familii

Activitatea Centrului Ipotecar maib a început cu o echipă restrânsă – cinci oameni entuziaști și dedicați, care au pus bazele unui proiect inovator pentru piața locală. În doar patru ani, echipa a crescut la opt specialiști care, prin profesionalism și implicare, oferă lunar suport și consultanță personalizată pentru peste 100 de familii.

Daniela Rotaru, Managerul Centrului Ipotecar maib, a declarat: 

„Startul nu a fost unul ușor, dar am demonstrat că atunci când clientul este în centrul atenției, succesul este garantat. Suntem mândri de drumul parcurs și de încrederea pe care ne-au acordat-o atâtea familii”.

Rezultate care contează: 3000 de locuințe finanțate

În acești patru ani, Centrul Ipotecar maib a contribuit la achiziția a 3000 de locuințe, dintre care 475 doar în primele șase luni ale anului 2025. De la primele 30 – 40 de credite ipotecare lunare în 2021, astăzi centrul susține cu succes aproape 100 de familii în fiecare lună, ajutându-le să-și transforme visul de a avea o casă în realitate.

Anul 2024 a reprezentat un punct de referință în activitate, cu peste 1,2 miliarde de lei acordați în credite ipotecare pentru clienții din țară și din diasporă.

Anișoara Cîrlan, Product Owner Credite Imobiliare la maib, a menționat:

 „Centrul Ipotecar maib a devenit un spațiu unde clienții primesc nu doar o ofertă financiară, ci mai ales susținere, ghidare și siguranță. Ne propunem să continuăm să inovăm și să punem clientul în centrul tuturor inițiativelor noastre” .

Un partener de încredere, o echipă dedicată

Centrul Ipotecar maib a fost și rămâne un model de eficiență și profesionalism în testarea și implementarea noilor produse și servicii ipotecare pentru întreaga rețea maib. În plus, s-au dezvoltat și consolidat sute de parteneriate de succes cu agenți și agenții imobiliare, contribuind astfel la dezvoltarea pieței imobiliare din Republica Moldova. 

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova și un lider incontestabil în segmentul creditelor ipotecare. Cu o abordare orientată spre client, maib investește constant în soluții digitale, produse accesibile și servicii personalizate care să răspundă nevoilor reale ale clienților din țară și din diasporă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: