Un coleg de serviciu a fost diagnosticat cu coronavirus. Ce-i de făcut?
Full Article 4 minutes read

Un coleg de serviciu a fost diagnosticat cu coronavirus. Ce-i de făcut?

Aproximativ 27 mii de persoane din Moldova sunt în carantină din cauza riscului de răspândire a coronavirusului, informează Ministerul Sănătății. O parte dintre acestea au interacționat cu persoane care s-au contaminat la locul de muncă. NM a analizat, cu susținerea Agenției Naționale de Sănătate Publică, ce-i de făcut în situația în care cineva dintre colegii de serviciu a fost diagnosticat cu COVID, este oare obligatorie carantina de 14 zile, dar și dacă în acest caz veți face testul de coronavirus în mod gratuit.

Colegul meu s-a îmbolnăvit de coronavirus. Ce-i de făcut?

Fiecare caz nou de coronavirus este raportat Agenției Naționale de Sănătate Publică. Dacă este vorba despre o persoană angajată în câmpul muncii, colaboratorii Agenției contactează conducerea companiei în care activează cel contaminat și alcătuiesc lista angajaților cu care acesta ar fi putut interacționa, de exemplu, au lucrat în aceeași încăpere. Aceste persoane trebuie să se autoizoleze pe o perioadă de 14 zile.

Trebuie făcut testul dacă nu sunt simptome? E gratuit?

Testul gratuit de coronavirus se efectuează în laboratoarele Agenției Naționale de Sănătate Publică doar în cazul în care sunt simptome vizibile de coronavirus și dacă persoana respectivă a interacționat îndeaproape cu cel care s-a contaminat cu COVID-19. Dacă simptome nu sunt, nu veți putea să vă testați în mod gratuit.

Dar puteți face un test cu plată într-un laborator privat. Însă pentru a obține un rezultat veridic, probele trebuie colectate abia peste 5-6 zile de la contactul cu persoana contaminată (perioada minimă de incubare). Testul într-o clinică privată costă 800 de lei. Dacă rezultatul este negativ, nu va trebui să stați în carantină.

M-am autoizolat. Și? Doar să aștept dacă mă voi îmbolnăvi sau nu?

Aflându-vă în carantină, trebuie să monitorizați starea de sănătate, iar la primele simptome ale coronavirusului (febră, slăbiciune, nas înfundat), să contactați medicul de familie. Acesta va trimite o ambulanță care va prelua probe de COVID în mod gratuit. Dacă rezultatul va fi pozitiv, medicul vă va prescrie tratament. Dacă starea se va înrăutăți, va trebui să apelați 112, să chemați ambulanța și veți fi internat în spital.

Dacă timp de 14 zile de autoizolare nu vor apărea simptomele coronavirusului, puteți reveni la activitățile obișnuite.

Dar ce trebuie să facă membrii familiei, să stea și ei în carantină?

Nu. Trebuie să se izoleze doar cei care au interacționat cu persoana contaminată. Pentru a nu-i supune riscului pe cei apropiați, ar trebui, pe cât e posibil, să vă izolați într-o cameră aparte și să nu contactați cu ceilalți membri ai familiei. De asemenea, trebuie să folosiți veselă și prosoape separate, să aerisiți cât mai des încăperea și, sistematic, să faceți curățenie cu dezinfectanți.

Nu e voie nici gunoiul să fie scos în timpul carantinei?

Da, în timpul carantinei, cel mai bine e să nu ieșiți deloc din casă, pentru a nu fi un pericol pentru nimeni. Dar cei de la Agenția Națională de Sănătate Publică au precizat pentru NM că persoana care este în carantină poate ieși doar dacă trebuie să iasă undeva și nimeni dintre ceilalți din familie nu poate face acest lucru. Important e să nu interacționeze cu alte persoane.

Dacă voi fi în autoizolare, voi avea concediu medical?

Da. Dacă o persoană a interacționat cu cineva contaminat cu coronavirus și este nevoit să se autoizoleze, medicul de familie îi va deschide un buletin medical care va fi plătit, chiar dacă cel care a interacționat nu are simptome ale COVID.

Ce se întâmplă cu oficiul în care a lucrat cel care s-a contaminat? Se poate lucra în continuare?

Se poate, dar pentru început, trebuie să se facă curățenie umedă, cu soluții dezinfectante, de exemplu, cu clor. La fel, este important să se aerisească bine oficiul. Aceasta contează pentru ca alți colaboratori să nu se contamineze după contactul cu suprafețele pe care ar fi putut rămâne virusul.

***
Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, afirma anterior că în Moldova au fost multe cazuri de focare de coronavirus la întreprinderi: „Se contaminează […] chiar și colective întregi. Noi am avut multe exemple când era necesară testarea unui număr cât mai mare de lucrători de la întreprinderi”. Printre aceste companii pot fi menționate „Draxlmaier” din Bălți și Cahul, compania „Onur” din Turcia, care construiește centura de ocolire a orașului Comrat, combinatul de vinuri „Bostavan” din raionul Vulcănești și o rețea de supermarketuri din Chișinău.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: