Un decan și un șef al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, condamnați pentru mită de la un student
Full Article 2 minutes read

Un decan și un șef al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, condamnați pentru mită de la un student

Decanul Facultății de Kinetoterapie Ocupațională a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) și șeful catedrei respective au fost amendați cu 112 500 lei fiecare, pentru trafic de influență. Decizia a fost pronunțată, pe 10 martie, de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. 

Inculpații au pretins că, pentru €1000, pot influența lectorii din cadrul instituției de învățământ în vederea evaluării pozitive a cunoștințelor unui student la examenele restante pentru anul 3 și 4 de studii, la 3 examene de stat, inclusiv la susținerea tezei de licență, în vederea evitării exmatriculării acestuia și obținerea diplomei de absolvire a instituției.

Cauza penală a fost pornită la 11 mai 2022, în urma plîngerii unui student al USEFS care a susținut că decanul și un șef de catedră ai Facultății de Kinetoterapie Ocupațională, au pretins de la el 1000 euro. Ca urmare, ce doi au primit 800 euro sub controlul Centrul Național Anticorupție (convenind ca restul sumei de 200 Euro să le fie transmisă până la data începerii examenelor).

Urmărirea penală în prezenta cauză penală a durat aproximativ 2 luni, iar judecarea acesteia a durat aproximativ 8 luni. Inculpații și-au recunoscut vina și au optat pentru examinarea cauzei în instanța de judecată în procedură simplificată.

Instanța de judecată a recunoscut vinovați inculpații, fiindu-le aplicată o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 112 500 lei fiecăruia.

Totodată, banii primiți pentru săvîrșirea infracțiunii (în sumă de 800 Euro) s-a decis a fi trecuți în contul statului, la devenirea definitivă a sentinței.

Sentința este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Procuratura Anticorupție urmează a contesta sentința din motiv că inculpații nu au fost privați de dreptul de a ocupa funcții de conducere în instituțiile de învățămînt din Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: