Munteanu
Максим Андреев, NewsMaker

Un deputat al Platformei DA a sesizat Curtea Constituțională privind angajarea răspunderii guvernului

Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Igor Munteanu a sesizat Curtea Constituțională privind interpretarea articolului care reglementează angajarea răspunderii guvernului în fața parlamentului. Deputatul solicită Curții Constituționale să explice dacă mai poate fi convocată o ședință a parlamentului pentru asumarea răspunderii guvernului în cazul în care prima ședință a eșuat din lipsă de cvorum și dacă absența majorității deputaților la ședința de prezentare a asumării de răspundere poate fi considerată drept un refuz de dezbatere a programului, se arată într-un comunicat de presă al Platformei DA.

„Pentru că guvernul Chicu și-a votat propriile legi (4) printr-o asumare de răspundere controversată, legi care ar fi trebuit să fie votate prin procedură obișnuită în mod normal, cred că în acest fel guvernul și-a depășit atribuțiile sale, efectuând o clară ingerință în ceea ce Curtea Constituțională a numit „monopolul legislativ al parlamentului”, susţine Igor Munteanu.

Potrivit lui, deși Constituția atribuie guvernului dreptul de asumare de responsabilitate pentru anumite legi, acestea trebuie să se conformeze unor criterii speciale, fiind prezentate legislativului într-o sesiune specială, și nu ordinară.

„Este competența parlamentului să adopte legea bugetului și să controleze executarea lui. Guvernul Republicii Moldova a sfidat cutuma existentă în Republica Moldova prin care legile bugetului și rectificările lor se fac prin proceduri obișnuite legislative, profitând de 51 voturi chinuite ale PSRM-PD, ceea ce m-a determinat să adresez la 10 iulie 2020 o sesizare la Curtea Constituțională, solicitându-i să se pronunțe dacă această asumare a fost ori nu adoptată în mod constituțional”, menţionează Igor Munteanu.

Amintim că, pe 9 iulie, guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea în fața parlamentului pentru adoptarea mai multor inițiative social-economice. Premierul Ion Chicu a fost huiduit de către opoziție, care a scandat „rușine!” și „afară!”, după care a părăsit sala de ședințe. A fost a patra tentativă a prim-ministrului de a prezenta proiectele, după ce primele trei au eșuat din lipsă de cvorum.

Potrivit Constituției, proiectul pentru care guvernul își angajează răspunderea intră în vigoare în trei zile (72 de ore) dacă executivul nu este demis prin moțiune de cenzură.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: