Faceboo.com/Информационная страница о деятельности Александра Тарнавского

Un deputat din Găgăuzia critică autoritățile de la Comrat: Asumați-vă și nu mai dați vina doar pe Chișinău

Deputatul Adunării Populare din Găgăuzia, Alexandr Tarnavschii, critică conducerea autonomiei pentru că învinovățesc autoritățile de la Chișinău de toate problemele din regiune. Politicianul nu neagă dificultățile de înțelegere între cele două părți, însă îi îndeamnă pe liderii de la Comrat să fie mai selectivi în acuzații, întrucât ar putea înrăutăți și mai mult situația. 

Alexandr Tarnavschii susține că în prezent se observă o situație tensionată între cele două părți și că în ultimul timp sunt lansate o serie de acuzații în adresa Chișinăului. 

„Desigur, nu neg că există probleme cu aprobarea procurorului general al Găgăuziei, în acordarea statutului juridic special  Găgăuziei, constituţional Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, în reprezentarea autonomiei în Parlamentul Republicii Moldova, cu lipsa finanțării drumurilor republicare care trec prin autonomie”, a remarcat deputatul.

Totuși, el menționează că autoritățile de la Comrat nu informează niciodată despre succesele realizare cu ajutorul Chișinăului.

„Nimeni nu vorbește despre atitudininea unică în privința autonomiei, prin care din 2015 se acordă finanțe. UTA Găgăuzia este singura regiune din Republica Moldova, în bugetul căreia rămân integral deduceri din impozitele naționale – TVA, impozit pe venit de la persoane juridice și accize provenite de la contribuabilii Găgăuziei. De astfel de priorități nu beneficiază nici Chișinăul și nici orașul Bălți, unde locuitorii transferă impozitele naționale direct la bugetul de stat al Republicii Moldova”, a declarat Tarnavschii.

Totodată, membrul Adunării Populare din Găgăuzia spune că regiunea beneficiază de transferuri mai mari ca alte regiuni ale țării, peste 700 de milioane de lei (aproximativ 55% din bugetul total al Găgăuziei) pentru finanțarea sistemului de învățământ, drumurilor locale și o serie de programe sociale.

„Cu asemenea resurse proprii, în valoare de peste 350 de milioane de lei, Găgăuzia își permite să fie singura regiune în care oamenii sunt ajutați cu indemnizații iarna, unde părinții nu plătesc întreținerea copiilor din instituțiile preșcolare, unde elevii din clasele a V-XII mănâncă gratuit, unde sunt alocate resurse suplimentare pentru nașterea copiilor, unde se implementează un program direcționat pentru iluminarea așezărilor pe timp de noapte și achiziționarea primelor locuințe de către familiile tinere, unde se plătește o alocație de Ziua Cunoașterii (1 septembrie), unde sunt implementate mult mai multe programe sociale și economice”, a adăugat el.

Alexandr Tarnavschii consideră că membrii autorităților de la Comrat trebuie să fie foarte atenți la discursurile lor, în special în ceea ce ține de finanțarea publică.

„Ceea ce s-a realizat în domeniul descentralizării financiare pentru Găgăuzia, din păcate, poate fi supus revizuirii și anulării. Încercați să fiți mai modești. Fiți autocritici și asumați-vă responsabilitatea pentru problemele din Găgăuzia și nu dați vina doar pe autoritățile de la Chișinău”, a scris Tarnavschii pe pagina sa de Facebook. 


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vasile Tarlev

Ex-premierul Tarlev, prima reacție la zvonurile privind posibila interdicție în spațiul Schengen: „Mă miră tăcerea autorităților”

Fostul premier Vasile Tarlev a venit cu o primă reacție publică, după ce în presă au apărut informații precum că ar avea interdicție de intrare în România și spațiul Schengen, alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban. Într-o postare pe rețelele de socializare, liderul Partidului „Viitorul Moldovei” a acuzat autoritățile din România și R. Moldova de „tăcere”, calificând situația drept o posibilă „provocare politică, menită să sperie și să discrediteze, mai ales în preajma alegerilor”. Tarlev precizează că nu a primit nicio notificare oficială despre presupusa interdicție.

Comentarea zvonurilor este o ocupație nerecunoscătoare, mai ales atunci când nici Bucureștiul nu oferă nume complete, iar la Chișinău domnește o tăcere mormântală. Dacă este vorba despre «securitate națională», societatea trebuie să știe exact cine anume și pentru ce motive este vizat. Iar dacă nu există detalii concrete, înseamnă că este o provocare politică, menită să sperie și să discrediteze, mai ales înainte de alegeri”, a declarat Tarlev.

El s-a arătat surprins de lipsa de reacție a autorităților din Republica Moldova, în condițiile în care, spune el, ar fi vorba despre o „ingerință în treburile interne ale țării”.

Mă miră tăcerea autorităților: nu există nicio declarație oficială, nicio încercare de a clarifica situația. Și totuși, este vorba despre o intervenție directă în treburile interne ale Republicii Moldova. Autoritățile moldovenești sunt obligate să apere suveranitatea țării, să manifeste interes, respect și să-și protejeze cetățenii”, a menționat el.

Tarlev susține că nu a fost informat oficial despre vreo interdicție.

Declar oficial: nici eu, nici echipa noastră nu am primit vreo notificare. Noi ne desfășurăm activitatea în mod deschis în Republica Moldova. Astăzi este un zvon. Mâine va deveni un instrument de presiune. Iar poimâine — o anumită tehnologie”, a adăugat Tarlev.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban.

Ceban consideră că interdicția ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. În presa din Moldova și România au apărut informații precum că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și ex-premierul Vasile Tarlev.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale.

Cine este Vasile Tarlev și ce legături are cu Ilan Șor și Kremlinul

Vasile Tarlev a fost numit prim-ministru al Republicii Moldova în 2001 și reconfirmat în funcție în 2005. Și-a dat demisia în 2008, invocând necesitatea formării unui nou guvern. Ulterior, a condus Uniunea Centristă din Moldova, iar mai târziu a devenit co-președinte al Partidului „Renaștere”.

În 2024, Tarlev a fondat Partidul „Viitorul Moldovei”, devenind președintele acestei formațiuni. În același ani a candidat la funcția de președinte al țării. În timpul campaniei electorale, o investigație realizată de redacția „CU SENS” a arătat că fostul premier ar fi fost susținut de oligarhul fugar Ilan Șor. Potrivit sursei, persoane din anturajul lui Șor s-ar fi implicat activ în organizarea și mobilizarea participanților la evenimentele electorale ale lui Tarlev.

Comisia Electorală Centrală a identificat, la rândul său, indicii privind existența unui „bloc electoral camuflat” între Partidul „Viitorul Moldovei” și Partidul „Renaștere”, formațiune asociată direct cu Ilan Șor. CEC a ajuns la această concluzie după analiza listei persoanelor de încredere prezentate de Tarlev.

Legăturile lui Vasile Tarlev cu Ilan Șor și cu cercuri influente din Federația Rusă au fost documentate în mai multe rânduri. În aprilie 2024, acesta a participat la congresul „Eurasia” de la Moscova, unde s-a întâlnit cu figuri cheie implicate în extinderea influenței Kremlinului în regiune. Întrebat despre aceste asocieri, Tarlev a declarat că a fost prezent la eveniment în calitate de lider al unei organizații internaționale, nu în nume politic, evitând să ofere răspunsuri clare privind legăturile sale directe cu Ilan Șor.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: