Faceboo.com/Информационная страница о деятельности Александра Тарнавского

Un deputat din Găgăuzia critică autoritățile de la Comrat: Asumați-vă și nu mai dați vina doar pe Chișinău

Deputatul Adunării Populare din Găgăuzia, Alexandr Tarnavschii, critică conducerea autonomiei pentru că învinovățesc autoritățile de la Chișinău de toate problemele din regiune. Politicianul nu neagă dificultățile de înțelegere între cele două părți, însă îi îndeamnă pe liderii de la Comrat să fie mai selectivi în acuzații, întrucât ar putea înrăutăți și mai mult situația. 

Alexandr Tarnavschii susține că în prezent se observă o situație tensionată între cele două părți și că în ultimul timp sunt lansate o serie de acuzații în adresa Chișinăului. 

„Desigur, nu neg că există probleme cu aprobarea procurorului general al Găgăuziei, în acordarea statutului juridic special  Găgăuziei, constituţional Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, în reprezentarea autonomiei în Parlamentul Republicii Moldova, cu lipsa finanțării drumurilor republicare care trec prin autonomie”, a remarcat deputatul.

Totuși, el menționează că autoritățile de la Comrat nu informează niciodată despre succesele realizare cu ajutorul Chișinăului.

„Nimeni nu vorbește despre atitudininea unică în privința autonomiei, prin care din 2015 se acordă finanțe. UTA Găgăuzia este singura regiune din Republica Moldova, în bugetul căreia rămân integral deduceri din impozitele naționale – TVA, impozit pe venit de la persoane juridice și accize provenite de la contribuabilii Găgăuziei. De astfel de priorități nu beneficiază nici Chișinăul și nici orașul Bălți, unde locuitorii transferă impozitele naționale direct la bugetul de stat al Republicii Moldova”, a declarat Tarnavschii.

Totodată, membrul Adunării Populare din Găgăuzia spune că regiunea beneficiază de transferuri mai mari ca alte regiuni ale țării, peste 700 de milioane de lei (aproximativ 55% din bugetul total al Găgăuziei) pentru finanțarea sistemului de învățământ, drumurilor locale și o serie de programe sociale.

„Cu asemenea resurse proprii, în valoare de peste 350 de milioane de lei, Găgăuzia își permite să fie singura regiune în care oamenii sunt ajutați cu indemnizații iarna, unde părinții nu plătesc întreținerea copiilor din instituțiile preșcolare, unde elevii din clasele a V-XII mănâncă gratuit, unde sunt alocate resurse suplimentare pentru nașterea copiilor, unde se implementează un program direcționat pentru iluminarea așezărilor pe timp de noapte și achiziționarea primelor locuințe de către familiile tinere, unde se plătește o alocație de Ziua Cunoașterii (1 septembrie), unde sunt implementate mult mai multe programe sociale și economice”, a adăugat el.

Alexandr Tarnavschii consideră că membrii autorităților de la Comrat trebuie să fie foarte atenți la discursurile lor, în special în ceea ce ține de finanțarea publică.

„Ceea ce s-a realizat în domeniul descentralizării financiare pentru Găgăuzia, din păcate, poate fi supus revizuirii și anulării. Încercați să fiți mai modești. Fiți autocritici și asumați-vă responsabilitatea pentru problemele din Găgăuzia și nu dați vina doar pe autoritățile de la Chișinău”, a scris Tarnavschii pe pagina sa de Facebook. 


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: