Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a adresat un demers președintei parlamentului, Zinaida Greceanîi, pentru a fi sesizată Curtea Constituțională în vederea pornirii urmăririi disciplinare în raport cu președintele instituției, Vladimir Țurcan.
„După cum a relatat Igor Dodon, domnul Vladimir Țurcan a încălcat aceste prevederi legale și ar fi spus cum a votat fiecare judecător în cazul deciziei de suspendare a legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. Acest lucru îl face pasibil pe domnul Vladimir Țurcan de răspundere disciplinară. De asemenea, având în vedere că, din ceea ce a declarat Igor Dodon, Vladimir Țurcan și-a expus părerea precum că legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea este constituțională, la ședința Curții Constituționale de luni voi solicita recuzarea judecătorului Vladimir Țurcan de la examinarea sesizărilor pe marginea prevederilor contestate ale Legii nr.56/2020”, a argumentat Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.
Vineri, deputatul grupului „Pro Moldova”, Sergiu Sârbu, a adresat o solicitare procurorului general, Alexandr Stoianoglo, referitor la declarațiile președintelui Igor Doron privind discuția pe care a avut-o cu președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, după suspendarea legii asupra căreia Guvernul și-a asumat răspunderea.
Menționăm că Igor Dodon a afirmat că l-a sunat pe Vladimir Țurcan după decizia Curții Constituționale de a suspenda legea asupra căreia guvernul și-a asumat răspunderea, iar acesta l-a informat că patru judecători au votat în favoarea acestei hotărâri.
„Eu l-am sunat pe dl Țurcanu, să-l întreb ce s-a întâmplat. Înțeleg că 4 membri au votat pentru suspendarea acestei legi. Dl Țurcanu a avut opinie separată”, a precizat șeful statului în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 10 aprilie.
Amintim că joi, 9 aprilie, Curtea Constituțională a decis să suspende legea prin care Executivul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului și în care se conțin mai multe măsuri sociale și economice în contextul stării de urgență provocate de COVID-19.
Curtea a declarat admisibile sesizările menționate, fără a prejudeca fondul cauzei.
Luni, pe 13 aprilie 2020, la ora 12:00, Curtea Constituțională va examina sesizările conexate prin care se solicită controlul constituționalității legii sus-menționate.