parlament.md

Un deputat vrea o lege similară cu cea din Ucraina pentru Mitropolia Moldovei. PAS: Este opinia sa personală

Deputatul PAS, Vasile Șoimaru, a declarat pe 28 august, la o emisiune TVR, că „va veni momentul când și Republica Moldova va renunța la Mitropolia Moldovei, aflată sub influența Rusiei, la fel cum a făcut Ucraina”. Șoimaru a sugerat că preoții invitați de politicianul fugit Ilan Șor la Moscova, pentru a primi carduri „MIR” cu bani, sunt încurajați să se implice în influențarea alegerilor din Republica Moldova și să împiedice parcursul european al țării. Contactați de NewsMaker pentru a clarifica declarația lui Șoimaru și posibilitatea ca Parlamentul de la Chișinău să adopte o lege similară cu cea a Ucrainei, care interzice activitatea bisericilor subordonate Patriarhiei ruse, atât reprezentanții PAS, cât și Vasile Șoimaru au precizat că declarația respectivă reflectă doar opinia personală a deputatului și nu reprezintă poziția oficială a partidului de guvernare.

În ultimul timp, în ajunul alegerilor, preoții Mitropoliei Moldovei devin agenți electorali ai Moscovei, a declarat deputatul PAS, Vasile Șoimaru. Acesta speră ca oamenii legii „să rezolve problema” la revenirea preoților în Moldova. Deputatul mai spune că și Republica Moldova ar trebui să urmeze exemplul Ucrainei și să se dezică de Mitropolia Moldovei subordonată Patriarhiei ruse.

Vine momentul în care și noi, la fel ca Ucraina, o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei, care de fapt este a Rusiei. Iată cum ei singuri își bagă capul sau gâtul în jug. Cine are nevoie de asta? Cum să te duci la Moscova, când știi că ceilalți au venit cu milioane de dolari, mă refer la oamenii lui Șor. Acum ei vor pentru biserică… Organele competente de la noi, dacă vor lucra bine, vor rezolva problema la aterizarea pe aeroport. Trebuie să-i descopere”, a declarat joi-seară Vasile Șoimaru, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Contactați de NewsMaker pentru a clarifica ce a avut în vedere deputatul PAS Vasile Șoimaru și dacă Parlamentul de la Chișinău va aproba o lege similară celei din Ucraina prin care se interzice activitatea preoților subordonați Patriarhiei ruse, reprezentanții PAS au spus că „este părerea personală a deputatului Șoimaru și nu reprezintă poziția PAS. Conform Constituției Republicii Moldova, Biserica este separată de stat, autonomă și nu se implică în activități politice”.

Și deputatul PAS, Vasile Șoimaru, a declarat pentru NewsMaker că declarațiile făcute la TVR Moldova despre interzicerea activității Mitropoliei Moldovei reprezintă părerea sa personală, detașată de opinia PAS.

Este părerea mea personală, nu reprezintă opinia PAS. Nu sunt membru PAS, chiar dacă sunt deputat al PAS. Eu nu zic că se va aproba un proiect de lege asemănător cu cel din Ucraina, dar trebuie să se facă ceva, pentru că s-a ajuns să fie manipulată societatea prin intermediul preoților”, susține Șoimaru.

În dimineața zilei de 20 august, mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de reporterii TVR MOLDOVA pe Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit sursei, aceștia ar fi plecat în pelerinaj la Moscova și ar urma să meargă la Patriarhia rusă, iar la întoarcere vor primi carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică. Aceste călătorii ar fi organizate de fugarul Ilan Șor și șefii săi de la Kremlin cu scopul de a mitui preoții să deturneze alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă. Detalii AICI.

A doua zi, pe 21 august, Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, a declarat că preoții care s-au întors deja din Rusia „au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit”. Deși nu a comunicat detalii despre cei „care i-au găzduit”, Mitropolia a ținut să menționeze că nu s-a ocupat de organizarea pelerinajului și a atenționat preoții săi „asupra responsabilității lor de a rămâne neutri și de a nu se implica în acțiuni politice”. Detalii AICI.

Pe 24 august, de Ziua Independenței Ucrainei, președintele Volodimir Zelensky a promulgat legea care interzice activitatea Bisericii Ortodoxe Ucrainene legată de Moscova. Această decizie, criticată de Rusia, a fost aprobată de Parlament, apoi promulgată de Zelensky, la doi ani și jumătate de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: