Посольство России в Республике Молдова

Un diplomat rus a încercat să plece din Moldova cu circa $62 mii, fără să îi declare (UPDATE)

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova ar fi încercat să plece din Republica Moldova fără să declare o sumă mare de bani. Incidentul a fost înregistrat, recent, la Aeroportul Internațional Chișinău. Informația a fost confirmată pentru NM de către reprezentanții Poliției de Frontieră.

UPDATE (11:10) Serviciul Vamal a precizat că este vorba despre suma de circa 62 mii de dolari. În prezent, se desfășoară o anchetă pentru stabilirea provenienței banilor.

„În caz că se va stabili că banii sunt din salariu și din surse legale, aceștia vor fi returnați”, au precizat reprezentanții Serviciului Vamal.

Contactați de NM, reprezentanții Serviciului Vamal au confirmat că incidentul s-a produs pe 31 ianuarie. Diplomatul nu a fost reținut, însă nu a fost lăsat să iasă din țară.

Ambasada Rusiei nu a venit deocamdată nu vreo reacție la acest subiect.

Potrivit legii, persoanele fizice au dreptul de a scoate numerar în monedă naţională, precum şi numerar şi cecuri de călătorie în valută străină în sumă totală ce nu depăşeşte 10000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană/călătorie, fără a prezenta organelor vamale documentele confirmative.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: