Chișinău.md

Un executor judecătoresc și un om de afaceri ar fi lăsat Primăria Chișinău fără mai multe terenuri

Primăria municipiului Chișinău ar fi fost deposedată ilegal de mai multe terenuri de către membrii unui grup criminal, format din avocați, executori judecătorești, oameni de afaceri și reprezentanții unei asociații obștești. Ofițerii CNA și procurorii anticorupție, în comun cu Serviciul de Informații și Securitate, au reținut două persoane în acest sens.

Potrivit CNA, cele două persoane – un executor judecătoresc și un om de afaceri – ar fi participat la însușirea prin escrocherie a bunurilor municipalității, prin organizarea unor licitații fictive.

În fapt, schema de înstrăinare a unor loturi din capitală a început în anul 2013, când o asociație obștească din Chișinău ar fi încercat să intre în posesia unor terenuri în mod fraudulos – comunică CNA.

În complicitate cu mai multe persoane, reprezentanții acestei societăți ar fi identificat mai multe adrese din Chișinău, ar fi format cu ajutorul inginerilor cadastrali bunurile imobile, iar ulterior ar fi mimat organizarea unor licitații publice.

„În anul 2014, au fost organizate mai multe licitații fictive de executorul judecătoresc, iar membrii grupului au devenit beneficiari efectivi ai 9 loturi, iar ulterior în 2015 a fost organizată o altă licitație fictivă, prin care municipalitatea a fost deposedată de alte 20 de loturi”, comunică reprezentanții CNA.

În cadrul urmăririi penale au fost administrate probe care confirmă că licitațiile organizate au avut un caracter fictiv, iar prejudiciul cauzat autorităților publice locale, ca rezultat al înstrăinării a 9 terenuri depășește 12 000 000 de lei.

„Întregul proces de deposedare și legalizare a bunurilor ar fi fost asigurat de persoane fizice și juridice interpuse care, având rolul de complice și servind interesele grupului criminal organizat, au avut ca scop dobândirea ilegală de la Primăria mun. Chișinău a proprietății publice, cu ulterioara vânzare a terenurilor”, susțin reprezentanții Centrului.

În prezent, executorul judecătoresc și omul de afaceri, dar și alți complici de-ai lor, sunt cercetați în cadrul mai multor dosare pentru abuz de serviciu, escrocherie, fals de acte, spălare de bani. În urma perchezițiilor, operate astăzi, două persoane au fost reținute pentru 72 de ore.

Amintim că în anul 2017, CNA și procurorii anticorupție au reținut trei membri care făceau parte din acest grup organizat. Atunci, aceștia au fost învinuiți că ar fi însușit, în baza unor hotărâri judecătorești, obținute prin fraudă, 20 de terenuri ce aparţin Primăriei municipiului Chişinău.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: