ua-1.com

Un fake despre șoferii moldoveni de TIR și refugiații ucraineni este răspândit pe internet. De ce nu trebuie să îl credem?

Pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, este distribuit activ un video în care șoferul unui TIR, blocat la frontiera dintre Rusia și Ucraina, își filmează mașina avariată și jefuită. Autorul înregistrării a adăugat pe internet următoarea descriere: „Uite așa îi mulțumește Ucraina Moldovei pentru ajutorul acordat”.

Video

Imaginile cu sigla TikTok au adunat în scurt timp peste 100 de mii de vizualizări și mii de distribuiri pe Facebook. În video apare un șofer care filmează interiorul mașinii și povestește despre prejudiciile provocate, fără să menționeze însă cine i-a distrus și jefuit mașina. Autorul publicației a distribuit imaginile însoțite de textul „Uite așa îi mulțumește Ucraina Moldovei pentru ajutorul acordat”. Postarea a adunat sute de comentarii.

De ce este un fake

Despre șoferii de tiruri care au rămas blocați la frontiera Ucrainei cu Rusia, portalul NM a scris încă pe 27 februarie. În data de 1 martie, managerul companiei Autotranslogistic, Vladislava Konop, a luat din nou legătura cu NM. Șoferii acestei firme se află de o săptămână în regiunea respectivă. Vladislava susține că, potrivit conducătorilor auto, cetățenii ucraineni nu puteau să jefuiască mașinile șoferilor de cursă lungă, întrucât postul de trecere a frontierei Bacevsk, unde se află, este controlat în totalitate de trupele rusești. Iar șoferii, potrivit managerului, roagă presa să combată această informație falsă.

Amintim că, anterior, șoferii de cursă lungă au povestit că, pe 24 februarie, la ora 5:00, în timp ce se aflau la frontiera ucraineană, „au venit oameni înarmați din direcția Rusiei) și au preluat controlul asupra punctului Bucevsk din Ucraina”.

Ce s-a întâmplat?

Zeci de șoferi moldoveni de tir au rămas blocați în zona de tranzit dintre Ucraina și Rusia. De circa o săptămână, aceștia nu pot să își continue drumul spre Moldova.

Șoferii au fost transportați pe teritoriul Rusiei cu un autobuz, iar câteva zile au locuit în satul Kokino, din regiunea Briansk.  Mașinile cu marfă au rămas la vamă. Pe 26 februarie, șoferii de camioane din Moldova au fost transportați la vama Troebortnoe (Rusia), unde au așteptat până seara. Ulterior, eu au fost urcați într-un autobuz, legați la ochi și transportați pe teritoriul Ucrainei.

 

Pe teritoriul Ucrainei au fost scoși din autobuz. Autobuzul a pelcat. Șoferii au decis să se întoarcă la mașinile lor. Au mers câțiva kilometri spre frontieră, cu steaguri albe în mâini”, a relatat managerul Autotranslogistic.

Ulterior, potrivit fiicei unuia dintre șoferi, șoferii au constatat că mașinile au fost jefuite și distruse și sunt imposibil de utilizat.

Nu sunt chei, camionul e deschis, nu mai există acumulator, unele nu au nici măcar uși. Parbrizurile sunt sparte, în cabine este haos, au dispărut și documentele”, a relatat Elizaveta, fiica unuia dintre șoferi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Antena 3 CNN

Există cetățeni moldoveni printre victimele atacurilor iraniene asupra Israelului? Precizările ambasadorului Roitman

Actualmente, nu există victime în rândul cetățenilor Republicii Moldova din Israel, în contextul atacurilor Iranului asupra statului evreiesc. Anunțul a fost făcut pe 14 iunie de ambasadorul țării noastre la Tel Aviv, Alexandr Roitman.

Ambasada este în contact permanent cu autoritățile israeliene, pentru moment victime sau răniți printre cetățenii moldoveni nu au fost înregistrate”, a transmis Alexandr Roitman pe Facebook.

Amintim că situația de securitate din Orientul Mijlociu a degradat după ce, în noaptea de 12 spre 13 iunie, Israelul a lansat o serie de atacuri aeriene asupra teritoriului iranian. La rândul său, în noaptea de 13 spre 14 iunie, Iranul a lansat mai multe valuri de rachete asupra Israelului. Potrivit BBC, armata israeliană a comunicat că unel rachete au fost interceptate, iar în localitățile în care au fost raportate căderi de proiectile au fost organizate operațiuni de căutare și salvare.

În replică, statul evreiesc a bombardat din nou Iranul. Unul dintre atacuri a vizat zona în care se află aeroportul Mehrabad din Teheran. Spre dimineață, armata israeliană a anunțat că Israel continuă să lovească ținte din Iran. Presa iraniană a relatat că armata țării doboară drone israeliene la granița de nord-vest, în zona Salmas.

Potrivit autorităților iraniene, în urma atacurilor Israelului, 78 de persoane au fost omorâte, iar peste 320 au suferit răni. Printre cei decedați se numără conducerea militară a țării, oameni de știință implicați în programul nuclear al Iranului, precum și civili. Israelul a raportat 4 oameni uciși și peste 70 de răniți.

Pe 13 iunie, Ministerul de Externe de la Chișinău a activizat Celula de criză în contextul escaladării tensiunilor dintre cele două țări. Instituția a îndemnat cetățenii să evite călătoriile în Israel, din cauza riscurilor de securitate.

Ambasadorul Republicii Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a publicat în dimineața de 14 iunie un mesaj în care îndeamnă cetățenii moldoveni din Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene. Diplomatul a îndemnat la evitarea deplasărilor neesențiale și aflarea în preajma adăposturilor antirachetă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: