Un fost vicepreşedinte al parlamentului de la Chișinău se vrea șef al Comisiei Europene
Full Article 2 minutes read

Un fost vicepreşedinte al parlamentului de la Chișinău se vrea șef al Comisiei Europene

Fostul deputat al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Valeriu Ghileţchi aspiră la funcția de președinte al Comisiei Europene. Alături de alți 7 candidați, printre care Ursula von der Leyen – actuala preşedintă a Comisiei, Ghileţchi a participat pe 29 aprilie la o dezbatere în Olanda, orașul Maastricht. Ghilețchi este reprezentantul Mișcării Creștine Politice Europene (ECPM).

Pe 29 aprilie a avut loc prima dezbatere dintre cei 8 candidați la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, printre aceștia: actuala preşedintă a Comisiei Ursula von der Leyen, comisarul european Nicolas Schmit, eurodeputata germană Marie-Agnes Strack-Zimmermann, dar și reprezentantul Mișcării Creștine Politice Europene Valeriu Ghileţchi. Aceasta a fost organizată de revista de specialitate Politico şi de Universitatea din Maastricht, scrie Agerpres. La dezbatere, reprezentantul Mişcării Politice Creştine Europene, Valeriu Ghileţchi, a susţinut o abordare echilibrată între protecţia naturii şi bunăstarea oamenilor.

Potrivit sursei, liderii celor 27 de ţări UE vor trebui să se pună de acord asupra unui candidat la preşedinţia Comisiei Europene la un summit în cadrul căruia vor fi distribuite celelalte „poziţii de top”, funcţiile de la conducerea principalelor instituţii europene. Desemnarea noilor lideri ar urma să reflecte echilibrul politic din UE în urma alegerilor pentru Parlamentul European, care vor avea loc între 6 şi 9 iunie. Candidatul al cărui nume este selectat să conducă Comisia Europeană va trebui să obţină aprobarea parlamentarilor.

Valeriu Ghileţchi a ocupat funcţia de vicepreşedinte al parlamentului de la Chișinău în perioada 22 decembrie 2017 – 24 februarie 2019, din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). În 2016 a fost exclus din fracțiunea PLDM și a devenit deputat neafiliat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: