Un inspector de mediu, agresat de un primar din raionul Orhei după ce l-a prins că ardea anvelope

Un inspector de mediu a fost agresat de primarul unei localități din raionul Orhei, după ce a fost prins în timp ce, alături de alte persoane, ardea anvelope – lucru interzis de legislație – chiar lângă primărie. Cazul a avut loc pe 19 aprilie. Informațiile au fost relatate de șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), Ion Bulmaga, care a precizat că instituția pe care o conduce va face probabil un denunț penal împotriva edilului.

Ion Bulmaga a menționat că angajații IPM, alături de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General al Poliției, au făcut mai multe razii, începând cu dimineața de 19 aprilie, cu scopul de a preveni arderile de anvelope.

Au fost depistate mai multe locații în care erau adunate stocuri de anvelope pe care ulterior cei care le-au adunat urmau să le ardă. Concomitent, pe timp de noapte, deja s-a purces la depistarea locațiilor și cetățenilor care încalcă legislația de mediu.

Cel mai grav este că doi colegi de-ai mei, aflându-se în exercitarea funcțiilor, într-o localitate din raionul Orhei, mergând pe lângă primărie, au depistat o grămadă de anvelope, pe care urmau persoanele date să le ardă. A fost chemat primarul ca să le ia de acolo pentru a nu fi arse. Ulterior, peste ceva timp, colegii mei s-au întors la fața locului, depistând mai multe persoane, printre care și minori, arzând acele anvelope. Cel mai interesant este că printre persoanele prezente era și primarul acestei localități, care, după o discuție avută cu unul din colegii mei, l-a agresat, încercând să-i smulgă dispozitivul cu care acesta îl filma, încercând să fixeze materialul probant. Persoana dată, pe lângă faptul că nu este la prima abatere de la încălcarea legislației de mediu, el aflându-se și într-un proces de judecată cu noi pe un proces verbal întocmit în privința acestuia pe braconaj… (…) Persoana dată era și el care, prin telefon, le dădea sfaturi cetățenilor din sat cum să se comporte cu inspectorii de mediu”, a spus șeful IPM.

El a precizat că, pe 22 aprilie, va primi raportul oficial al inspectorului de mediu agresat, iar IPM va face probabil un denunț penal împotriva edilului.

Șeful IPM a mai relatat că, în timpul controalelor inopinate, inspectorii de mediu au depistate multe cazuri de incendiere a anvelopelor. Astfel, acesta a anunțat că va propune modificarea Codului Contravențional, în vederea înăspririi sancțiunilor pentru asemnea încălcare a legislației de mediu. „Cred că este nevoie de introdus un aliniat aparte ce ține de arderea anvelopelor, iar amenzile să constituie nu 10 000, dar 50 000”, a menționat el.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: