Andrei Mardari / NewsMaker

Un interviu Financial Times cu Gavrilița a provocat critici aprinse la Kiev: „Este o dezinformare”

Un interviu al Financial Times cu fostul premier al Moldovei Natalia Gavrilița a nemulțumit Ucraina. Kievul acuză publicația de dezinformare și spune că titlul materialului nu corespunde declarațiilor din text a fostului prim-ministru al Republicii Moldova Natalia Gavrilița. 

Pe 6 februarie, publicația a avut un articol intitulat „Prim-ministrul Moldovei cere mai multă asistență UE pentru a reduce contrabanda cu arme din Ucraina”.

La începutul materialului se menționează faptul că Gavrilița, acum – fostul premier al Moldovei, a declarat publicației că țara ei „observă o creștere” a contrabandei cu arme, oameni și bunuri din Ucraina pe fondul războiului.

Autorul scrie că „contrabanda ilegală cu arme, persoane și bunuri din Ucraina a prezentat o preocupare majoră pentru țările UE de la invazia Rusiei din februarie anul trecut, care a accentuat cantitatea uriașă de arme adusă în țară în ultimele 11 luni, precum și de o creștere a numărului de persoane care doresc să plece”.

Ca răspuns, potrivit articolului, Bruxelles a creat un centru de sprijin în Moldova în încercarea de a monitoriza și contracara tentativele de comerț ilegal. Această inițiativă, potrivit Nataliei Gavrilița, a realizat „eforturi de succes în contextul stopării contrabandei cu arme și oameni”.

În legătură cu acest articol, Ministerul de Externe ucrainean a cerut ca Financial Times să efectueze imediat o investigație în redacție asupra circumstanțelor apariției materialului „cu semne de dezinformare în interesul Rusiei”. Despre aceasta a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean Oleg Nikolenko pe Facebook. 

Nikolenko a subliniat că citatele Nataliei Gavrilița din articol nu corespund titlului materialului Financial Times. Potrivit acestuia, Gavrilița spune: „Noi nu vrem să devenim o țară în care cresc amenințările la securitate sau se intensifică… traficul de persoane sau contrabanda”.

La fel, Gavrilița a mai spus că Moldova are nevoie de sprijinul UE pentru a „nu permite rețelelor de contrabandă să se dezvolte”. Potrivit lui Nikolenko, aceasta este o dorință legitimă al unui reprezentat al țării pe teritoriul căruia se desfășoară război. Dar, notează Nikolenko, Gavrilița nu vorbește despre faptele de contrabandă cu arme sau despre creșterea acestora.

Autorul articolului, potrivit lui Nikolenko, nu oferă dovada de contrabandă cu arme.

„Acest material al Financial Times este o altă dezinformare. Scopul este să discrediteze asistența militară internațională acordată Ucrainei… Evident că Financial Times trebuia să crească teama în Occident că armele care sunt transferate Ucrainei se vor întoarce împotriva țărilor occidentale, căzând în mâinele unor elemente criminale”, a conchis purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean.

NM a solicitat o reacție din partea Nataliei Gavrilița. Deocamdată nu am primit un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce transportatorii sunt împotriva sistemului e-Bilet? Șeful APOTA: „Vorbim despre corupție la nivel înalt”

Șeful Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, acuză de monopol în domeniul caselor de marcat destinate transportatorilor. Potrivit lui Alexa, prin instaurarea sistemului electronic e-Bilet, autoritățile „impun utilizarea unui singur model de casă de marcat, produsă de o firmă anumită“. Șeful asociației a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii NM «Есть вопросы».

Fiind întrebat de ce transportatorii sunt împotriva sistemului electronic e-Bilet propus de autorități, Alexa aprecizat că în realitate „asta înseamnă că trebuie să aibă doar o casă de marcat, de un anumit model, care nu se găsește în alte țări”.

„În perioada în care Ministerul Infrastructurii dezvolta aceste acte normative, niște băieți isteți au făcut deja comenzi pentru aceste aparate. În momentul intrării în vigoare a acestor norme, ei au importat aparatele și ne-au oferit imediat spre vânzare, susținând că suntem deja obligați să le cumpărăm. Și se poate lucra practic doar cu un singur tip de casă de marcat, cu altele fiind aproape imposibil”, a declarat Alexa.

El a menționat că această situație „ridică suspiciuni de corupție la înalt nivel”.

„Vorbim acum despre corupție, corupție la un nivel foarte înalt, când oamenii își creează reguli pentru propriul lor business, emit hotărâri de guvern ca să ne oblige să le cumpărăm aparatele lor”, a mai spus șeful asociației.

Alexa a precizat că transportatorii nu se opun încasării chitanțelor sau plăților cu cardul, ci contestă obligația de a achiziționa aparatele de la o singură companie.

Anterior, Guvernul a reacționat la acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție. Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Amintim că transportatorii va organiza primul protest, din cele trei planificate, în data de 9 iulie. Anterior, pe 24 iunie, transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a transmis un apel public, în care avertizează că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: