Un interviu Financial Times cu Gavrilița a provocat critici aprinse la Kiev: „Este o dezinformare”
Full Article 3 minutes read

Un interviu Financial Times cu Gavrilița a provocat critici aprinse la Kiev: „Este o dezinformare”

Un interviu al Financial Times cu fostul premier al Moldovei Natalia Gavrilița a nemulțumit Ucraina. Kievul acuză publicația de dezinformare și spune că titlul materialului nu corespunde declarațiilor din text a fostului prim-ministru al Republicii Moldova Natalia Gavrilița. 

Pe 6 februarie, publicația a avut un articol intitulat „Prim-ministrul Moldovei cere mai multă asistență UE pentru a reduce contrabanda cu arme din Ucraina”.

La începutul materialului se menționează faptul că Gavrilița, acum – fostul premier al Moldovei, a declarat publicației că țara ei „observă o creștere” a contrabandei cu arme, oameni și bunuri din Ucraina pe fondul războiului.

Autorul scrie că „contrabanda ilegală cu arme, persoane și bunuri din Ucraina a prezentat o preocupare majoră pentru țările UE de la invazia Rusiei din februarie anul trecut, care a accentuat cantitatea uriașă de arme adusă în țară în ultimele 11 luni, precum și de o creștere a numărului de persoane care doresc să plece”.

Ca răspuns, potrivit articolului, Bruxelles a creat un centru de sprijin în Moldova în încercarea de a monitoriza și contracara tentativele de comerț ilegal. Această inițiativă, potrivit Nataliei Gavrilița, a realizat „eforturi de succes în contextul stopării contrabandei cu arme și oameni”.

În legătură cu acest articol, Ministerul de Externe ucrainean a cerut ca Financial Times să efectueze imediat o investigație în redacție asupra circumstanțelor apariției materialului „cu semne de dezinformare în interesul Rusiei”. Despre aceasta a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean Oleg Nikolenko pe Facebook. 

Nikolenko a subliniat că citatele Nataliei Gavrilița din articol nu corespund titlului materialului Financial Times. Potrivit acestuia, Gavrilița spune: „Noi nu vrem să devenim o țară în care cresc amenințările la securitate sau se intensifică… traficul de persoane sau contrabanda”.

La fel, Gavrilița a mai spus că Moldova are nevoie de sprijinul UE pentru a „nu permite rețelelor de contrabandă să se dezvolte”. Potrivit lui Nikolenko, aceasta este o dorință legitimă al unui reprezentat al țării pe teritoriul căruia se desfășoară război. Dar, notează Nikolenko, Gavrilița nu vorbește despre faptele de contrabandă cu arme sau despre creșterea acestora.

Autorul articolului, potrivit lui Nikolenko, nu oferă dovada de contrabandă cu arme.

„Acest material al Financial Times este o altă dezinformare. Scopul este să discrediteze asistența militară internațională acordată Ucrainei… Evident că Financial Times trebuia să crească teama în Occident că armele care sunt transferate Ucrainei se vor întoarce împotriva țărilor occidentale, căzând în mâinele unor elemente criminale”, a conchis purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean.

NM a solicitat o reacție din partea Nataliei Gavrilița. Deocamdată nu am primit un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: