Crește traficul de armament și ființe umane la frontiera Moldovei. Gavrilița cere ajutor de la Bruxelles
Full Article 2 minutes read

Crește traficul de armament și ființe umane la frontiera Moldovei. Gavrilița cere ajutor de la Bruxelles

Republica Moldova are nevoie de mai multă susținere din partea Bruxelles-ului pentru a-și întări securitatea, întrucât a crescut numărul de tentative de trafic de ființe umane și armament la frontieră. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Natalia Gavrilița, într-un interviu pentru publicația Financial Times.

„Nu vrem să fim o țară unde cresc pericolele de securitate, sau unde a crescut traficul sau contrabanda ilegală”, a declarat Gavrilița.

Potrivit oficialului, traficul de arme, ființe umane și bunuri din Ucraina a devenit o amenințare majoră pentru țările UE, după invazia Ucrainei de către Rusia în luna februarie. Aceasta a menționat că s-a intensificat traficul de armament în ultimele 11 luni.  Natalia Gavrilița a mai menționat că, grație Bruxelles-ului, în Moldova a fost creat un „hub de susținere”, care are scopul de a combate tentativele de trafic ilegal. Șefa Executivului de la Chișinău a mai menționat că este nevoie de susținere suplimentară „pentru a nu permite ca aceste rețele de traficanți să crească”, asta însemnând întărirea securității la frontiera țării.

„Este un domeniu de interes și beneficiu reciproc. Vrem să contribuim la securitatea Europei, nu doar să fim beneficiari”, a mai spus Natalia Gavrilița.

***

Amintim că în perioada 4 – 8 februarie curent, șefa Executivului de la Chișinău împreună cu mai mulți miniștri se vor afla într-o vizită de lucru la Bruxelles, unde vor participa la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova. În premieră, țara noastră va fi prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit premierului, printre subiectele abordate la reuniune se numără dialogul politic și reforme, cooperarea economică și sectorială, în special în sectorul energetic, chestiuni legate de comerț și cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate.

Natalia Gavrilița va avea o întrevedere și cu Mircea Geoană, secretar general-adjunct al NATO.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: