Judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus, suspectat de acte de corupție, care a fugit în 2016 de justiția de la Kiev și s-a ascuns la Chișinău, unde se afla până în prezent, încercând să obțină azil politic, a fost răpit. Despre acest lucru a anunțat avocatul său, Iulian Balan, pe 3 aprilie. Poliția capitalei confirmă răpirea și a inițiat un dosar penal.
Avocatul lui Ceaus dă alarma
Potrivit apărătorului, judecătorul Nicolae Ceaus a fost răpit din centrul Chișinăului de un grup de persoane înarmate.
„Anunț de maximă importanță către Președinția Republicii Moldova, către procurorul general, către Serviciul de Informații și Securitate și toate organele de forță a Republicii Moldova: astăzi, 3 aprilie, a fost răpit din centrul Chișinăului clientul meu, judecătorul ucrainean Ceaus Nicolae, al cărui cerere de azil politic încă se examinează de către instanțe. A fost răpit de un grup înarmat în plină zi”, a anunțat magistratul.
Avocatul lui Ceaus susține că cele întâmplate ridică „suspiciuni rezonabile privind capacitatea statului de a ne proteja” și a îndemnat persoanele care cunosc locul aflării clientului său să anunțe organele de forță.
Precizăm că, pe 3 martie 2021, Colegiul de litigii civile, comerciale și administrative al CSJ a respins cererea lui Nicolae Ceaus și a avocatului său, privind suspendarea actului emis de către președintele R. Moldova din 12 octombrie 2017 și suspendarea deciziei Curții de Apel Chișinău din 28 octombrie 2020 până la examinarea recursului.
Contactat de NM, avocatul lui Ceaus, Iulian Balan a precizat că hotărârea pe fond a magistraților urma să fie pronunțată la sfîrșitul lunii aprilie.
Poliția confirmă răpirea și inițiază un dosar penal
Ofițerul de presă al poliției capitalei Natalia Stati a confirmat pentru NM că magistratul a fost răpit: „Un bărbat în vârstă de 54 de ani a fost răpit de trei persoane din curtea unui bloc de locuit, amplasată în sectorul Centru al capitalei. Poliția a fost sesizată în jurul orei 13.15 despre acest fapt. La moment, ofițerii de investigație și urmărire penală întreprind toate măsurile în stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe caz e inițiat un proces penal”.
***
La 9 august 2016, detectivii Biroului Național Anticorupție din Ucraina (NABU) l-au prins, în flagrant delict, cu o mită de 150 de mii de dolari ascunși în două borcane. Pe 6 septembrie, Rada Supremă a permis reținerea magistratului. Făcând uz de imunitatea de judecător, magistratul a părăsit Ucraina, însă a fost dat în urmărire națională și internațională. În Ucraina, acesta riscă de la 8 la 12 ani de închisoare.
În 2017, Ceaus a fost reținut la Chișinău, fiind suspectat de traversarea ilegală a frontierei de stat. Ulterior, la cererea autorităților de la Kiev, a fost plasat în izolatorul Procuraturii Anticorupție în scopul extrădării. În octombrie 2017, Ceaus a solicitat azil politic, însă cererea a fost refuzată. Ulterior, dosarul lui Ceaus din Moldova a fost închis. În 2019, jurnaliștii l-au văzut la Chișinău.
Pe 29 martie 2021, portalul de investigație RISE Moldova a scris că magistratul nu a fugit din Ucraina, ci a fost evacuat în urma unei operațiuni organizate de structuri de forță de elită de pe ambele părți ale frontierei. Acesta ar fi fost adus în Moldova cu un avion charter și cu pașaportul omului de afaceri moldovean Veaceslav Turcu, cu care Ceaus ar semăna izbitor. Operațiunea ar fi fost organizată de către persoane din echipa fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko, precum și persoane din anturajul ex-președintelui PDM Vladimir Plahotniuc. Veaceslav Turcu neagă orice implicare în această schemă.