Un liceu din raionul Ialoveni intră în grevă: „Elevii înmatriculați în clasa a X-a au fost scoși din rețeaua școlară”
Full Article 4 minutes read

Un liceu din raionul Ialoveni intră în grevă: „Elevii înmatriculați în clasa a X-a au fost scoși din rețeaua școlară”

La liceul din Văsieni, raionul Ialoveni, a fost anunțată grevă generală. Reprezentanții instituției sunt nemulțumiți de ordinul Direcției generale educație Ialoveni, prin care elevii înmatriculați în clasa a X-a la Văsieni urmează să meargă la studii la liceul din Ruseștii Noi. Astfel, începând cu 26 septembrie, reprezentanții Liceului teoretic „Dimitrie Cantemir” Văsieni au decis să suspende procesul educațional. 

Pe rețelele de socializare, reprezentanții liceului din Văsieni au declarat că, pe 25 septembrie, cadrele didactice și părinții elevilor înmatriculați în clasa a X-a au făcut cunoștință cu scrisoarea emisă de către Direcția generală educație Ialoveni prin care elevii înmatriculați în clasa a X-a au fost scoși din rețeaua școlară.

Cadrele didactice și părinții elevilor înmatriculați în clasa a X-a, au făcut cunoștință cu scrisoarea emisă de către Direcția Generală Educație Ialoveni nr. 01-30/542 din 25.09.202, iar drept consecință s-a decis suspendarea procesului educațional începând cu 26.09.2023, prin grevă generală! Considerăm ilegal ordinul Direcției Generale Educație Ialoveni nr. 137-a din 07.09.2023, prin care elevii înmatriculați în clasa a X-a au fost scoși din rețeaua școlară! Solicităm respectarea deciziei Consiliului Raional Ialoveni din 22.09.2023, care confirmă încadrarea elevilor din clasa a X-a în rețeaua școlară a anului de studii 2023-2024!”, se arată în declarația liceului.

În ordinul Direcției generale educație Ialoveni se menționează că „organizarea învățământului liceal în baza unei singure clase de a X-a aparține în exclusivitate Ministerului Educației”.

Astfel, autoritățile au decis „deschiderea unei singure clase a X-a, în anul de studii 2023-2024, în IP LT Ruseștii Noi cu condiția absorbției elevilor din LT „Dimitrie Cantemir” Văsieni care au depus cerere de admitere în clasa a X-a și asigurarea transportării gratuite a elevilor de către autoritățile responsabile”.

Numărul de elevi indicat pentru clasa a X-a din LT Ruseștii noi include posibilitatea încadrării elevilor din Văsieni”, se arată în ordinul Direcției.

Se mai precizează că „responsabil de respectarea legislației în vigoare în desfășurarea procesului educațional cât și răspunderea pentru abaterile admise în IP LT „Dimitrie Cantemir” Văsieni îi revin directorului instituției”.

Un liceu din raionul Ialoveni intră în grevă: „Elevii înmatriculați în clasa a X-a au fost scoși din rețeaua școlară”

Pe 25 mai, Consiliul Raional Ialoveni a emis o decizie potrivit căreia numărul limită pentru crearea unei clase de liceu era de 18 elevi. Decizia a stârnit nemulțumirea conducătorilor liceelor, primarilor și părinților elevilor din Văsieni, Ruseștii Noi, Bardar, Mileștii Mici, Țipala, Zâmbreni și Horești. Consiliul Raional Ialoveni și-a revizuit decizia în data de 10 august, a scris Moldova1. Consilierii au votat pentru stabilirea unui număr de 15 elevi pentru formarea unei clase de liceu. Decizia, însă, nu a fost pusă în aplicare. Marți dimineață, managerii instituțiilor au fost convocați de către Consiliul Raional într-o ședință. Directorilor li s-a prezentat procesul-verbal cu privire la admiterea în învățământul liceal.

Potrivit sursei citate, șeful Direcției Educație din Ialoveni Ion Scutaru a declarat că managerii celor șapte instituții ar fi admis abateri în procesul de admitere. Mai exact, liceele ar fi primit cereri de admitere la liceu de la mai mulți elevi în etapa a II-a de admitere, însă acest lucru este interzis în urma unei decizii locale.

Potrivit Ministerului, demersul vizează 7 licee din raion care aveau un număr mic de cereri înregistrate pentru admitere în clasa a X-a:

  1. LT Teoretic „Aurel David”, satul Bardar, care avea înregistrate 15 cereri;
  2. LT „Dimitrie Cantemir”, satul Văsieni – 16 cereri;
  3. LT  Ruseștii Noi – 16 cereri;
  4. LT  Zîmbreni – 16 cereri;
  5. LT  Horești – 18 cereri;
  6. LT „Mihail Bârcă”, satul Mileștii Mici – 18 cereri;
  7. LT Țîpala – 17 cereri.

În dimineața zilei de 21 august, părinții elevilor din Liceul Teoretic Ruseștii Noi și Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir din Văsieni” din raionul Ialoveni, care trebuiau să meargă la liceu în alte localități pentru că au un număr mic de cereri înregistrate pentru admitere în clasa a X-a, au protestat în fața Guvernului.

În aceeași zi, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că la Ruseștii Noi va fi formată o clasă de a X-a, iar elevii din Văsieni vor fi transportați organizat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: