Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii a intrat în vizorul ANI. Ar fi deținut simultan două funcții incompatibile
Full Article 2 minutes read

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii a intrat în vizorul ANI. Ar fi deținut simultan două funcții incompatibile

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI), după ce ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților. Potrivit unui comunicat publicat pe 26 august, ANI a emis un act de constatare potrivit căruia acesta a deținut simultan două funcții. Dorel Musteață poate să conteste actul emis de ANI în instanța de judecată.

Potrivit materialelor probatorii acumulate la dosar, din februarie 2019 până în iulie 2020, Dorel Musteață a deținut două funcții incompatibile: cea de membru al CSM și cea de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ).

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, Musteață a menționat că a exercitat a doua funcție în cadrul Consiliului INJ, în calitate de judecător și nu în cea de membru al CSM.

Totuși, inspectorul de integritate a remarcat faptul că – în sensul legislației cu privire la Consiliului Superior Magistraturii, instituția – desemnează judecătorii în Consiliul INJ, care își exercită atribuțiile sale, iar cei care sunt detașați din funcția de judecător la CSM – nu dispun de dreptul de a accede în cadrul acestui Consiliu.

Dorel Musteață a avut la dispoziție termenul legal de 30 de zile, pentru a demisiona din una dintre cele două funcții. Această acțiune fiind realizată abia în iulie 2020, când, la cererea acestuia a fost emisă o hotărâre prin care s-a încetat calitatea sa de membru în Consiliul INJ, depășind astfel termenul prescris de lege.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza instituția competentă pentru a iniția procedura de încetare înainte de termen al mandatului actual, cea de membru al CSM.

La fel, Dorel Musteață riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pentru un termen de 3 ani, urmând să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Dorel Musteață poate să conteste actul emis de ANI în instanța de judecată.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: