Un militar rus, în atenția Chișinăului: ar fi purtat pe uniformă, la complexul „Capul de Pod Șerpeni”, elemente interzise de legislația Moldovei
Full Article 4 minutes read

Un militar rus, în atenția Chișinăului: ar fi purtat pe uniformă, la complexul „Capul de Pod Șerpeni”, elemente interzise de legislația Moldovei

Chișinăul a declarat că un comandant din contingentul militar al Rusiei în Forțele Mixte de Menținere a Păcii a purtat pe uniformă „elemente neprevăzute în actele Comisiei Unificate de Control și interzise de legislația Republicii Moldova”, numindu-le „acțiuni provocatoare”. „Comportamentul sfidător” ar fi avut loc pe 7 mai, la complexul memorial „Capul de Pod Șerpeni”. Astfel, reprezentanții Chișinăului au cerut demararea unei anchete la nivelul Comandamentului Militar Întrunit, menționând că incidentul este examinat și de organele de drept ale Moldovei. 

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a anunțat despre continuarea monitorizării situației în Zona de Securitate „prin prisma respectării regimului stabilit și funcționalității tuturor mecanismelor operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru”.

Potrivit delegației, pe 18 mai – la Bender, a avut loc o ședință săptămânală în care au fost reluate discuțiile privind posturile ilegale ale structurilor de forță transnistrene.

„Delegația Republicii Moldova a insistat asupra luării unei deciziei care să stabilească obligativitatea eliminării posturilor ilegale și a construcțiilor de fortificație a acestora din Zona de Securitate”, se arată într-o declarație a delegației de la Chișinău.

Se mai menționează că delegația Republicii Moldova a cerut „demararea unor cercetări la nivelul Comandamentului Militar Întrunit cu privire la comportamentul sfidător manifestat de un comandant din cadrul contingentului militar al Federației Ruse în Forțele Mixte de Menținere a Păcii”.

La 7 mai curent acesta s-a prezentat la complexul memorial „Capul de Pod Șerpeni”, unde se desfășura un eveniment public, purtând pe uniformă elemente neprevăzute în actele Comisiei Unificate de Control și interzise de legislația Republicii Moldova. Aceste acțiuni provocatoare au fost urmate de o serie de comentarii manipulatorii în mass-media, în încercarea eșuată de a pasa responsabilitatea pe reprezentanții autorităților de aplicare a legii”, au comunicat reprezentanții delegației.

În context, delegații Chișinăului au înaintat o declarație prin care „au chemat componentele Comisiei Unificate de Control să abandoneze abordările contraproductive, confruntările inutile și alte acțiuni capabile să tensioneze și mai mult atmosfera de lucru pe platforma Comisiei”.

Incidentul este în curs de examinare și de către organele de drept ale Republicii Moldova în conformitate cu legislația națională”, au precizat reprezentanții Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

De cealaltă parte, presa de la Tiraspol a scris pe 11 mai că „poliția moldovenească a blocat mașina comandantului mai bine de 40 de minute, invocând faptul că pe uniforma ofițerului rus era atașată o fundă dintr-o panglică a Sf. Gheorghe”. Reprezentanții Tiraspolului și-au exprimat „speranța” că acțiunile polițiștilor „au fost o neînțelegere” și că „nu au fost o provocare”.

„Oamenii legii care își desfășoară activitățile în Zona de Securitate trebuie să înțeleagă că acolo sunt stabilite reguli speciale, trebuie să înțeleagă cine este un comandant militar”, a menționat copreședintele Comisiei Mixte de Control din partea Rusiei Alexandr Andreev.

Din 20 aprilie 2022, la inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate, pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Persoanele fizice care sfidează legea pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice – amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  

Pe 11 aprilie 2023, Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: