Un minor cu dizabilitate mintală a fost maltratat și violat în timp ce se afla în detenție. Ce încălcări a constatat CEDO
Full Article 2 minutes read

Un minor cu dizabilitate mintală a fost maltratat și violat în timp ce se afla în detenție. Ce încălcări a constatat CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică hotărârea în cauza unui minor cu dizabilitate mintală, care a fost maltratat și violat în timp ce se afla în detenție, informează Promo-LEX.

În august 2012, minorul a fost reținut, fiind suspectat de o serie de infracțiuni, inclusiv omor. Acesta a fost plasat în detenție preventivă pentru 30 de zile. Adolescentul s-a aflat în detenție preventivă, patru luni, termen maxim prevăzut de lege pentru reținerea unui minor, fiind eliberat la 9 decembrie 2012 și reținut în mai puțin de o oră în aceeași zi, în legătură cu aceleași fapte în raport cu care a fost aplicată măsura preventivă pentru prima dată.

Sursa citată notează că primele patru luni, minorul le-a petrecut într-o celulă cu alți cinci deținuți, acuzați de infracțiuni grave, precum omor, unul dintre aceștia fiind condamnat pentru violul unei minore.

La începutul lunii octombrie 2012, personalul penitenciarului a observat urme vizibile de violență pe corpul minorului, acestea fiind confirmate de către medicul instituției. Situația s-a repetat o săptămână mai târziu. Cu toate aceste, adolescentul a negat că ar fi fost maltratat de către ceilalți deținuți.

Totuși, ulterior a recunoscut că a fost maltratat și violat. O plângere oficială a fost depusă pe 19 octombrie 2012, însă, o cauză penală nu a fost deschisă, pe motivul lipsei de probe.

În acest sens, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat violarea art. 3 din Convenție sub aspect material și procedural, în condițiile în care autoritățile au eșuat în a preveni maltratarea în penitenciar prin plasarea minorului cu tulburări mintale aflat în detenție preventivă, în celula cu infractori violenți.

De asemenea, Curtea a constatat că urmărirea penală privind acuzațiile de maltratare și viol de către colegii de celulă a fost ineficientă, administrația penitenciarului nu a reacționat sub nici o formă și nu a contribuit la investigarea faptelor. Totodată, Curtea a constatat violarea art. 5.1 din Convenție, deoarece procurorul care a condus urmărirea penală a separat artificial acuzațiile înaintate acestuia pentru prelungirea detenției preventive peste limita legală de 4 luni.

Curtea a dispus încasarea sumei de 15 000 de euro în calitate de prejudicii morale pentru reclamant, și 1500 de euro în calitate de costuri și cheltuieli.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: