Интерфакс

Un moldovean, acuzat de FSB că ar fi participat la organizarea unui atentat contra unui militar rus

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat reținerea unui cetățean moldovean, născut în 1977, acuzat de implicare într-un complot terorist dejucat în regiunea Hantî-Mansiisk (HMAO – Iugra). Potrivit autorităților ruse, acesta ar fi transportat componente pentru un dispozitiv exploziv artizanal, camuflate într-un șurubelniță electrică și o lumânare parfumată, pe ruta Ucraina–Polonia–Lituania–Belarus–Rusia, folosind un microbuz personal. Materialele explozive i-ar fi fost înmânate în orașul Ivano-Frankivsk de un presupus agent al serviciilor speciale ucrainene.

Autoritățile ruse au mai anunțat că alături de moldovean au fost reținuți și doi presupuși complici – un fost cetățean ucrainean, născut în 1980, și un cetățean belarus, născut în 1976. Aceștia sunt acuzați că pregăteau un atac terorist vizând un militar dintr-un batalion voluntar al Ministerului Apărării al Rusiei, implicat în conflictul din Ucraina. În timpul asamblării dispozitivului exploziv, a avut loc o detonare accidentală care a dus la distrugerea a două apartamente într-un bloc de locuințe din Hantî-Mansiisk. Cinci persoane au fost spitalizate cu diverse traumatisme, inclusiv suspecții implicați în atentat.

FSB susține că „Moldova ar fi folosită în mod repetat de serviciile secrete ucrainene pentru recrutarea, instruirea și echiparea agenților care sunt ulterior trimiși în Rusia pentru a comite acte de terorism și sabotaj”, acuzând conducerea actuală de la Chișinău de complicitate.

Toți suspecții au fost plasați în arest preventiv, fiind cercetați penal în cadrul unui dosar deschis de Comitetul de Investigații al Federației Ruse pentru pregătire de atentat terorist, tentativă de omor și distrugere intenționată de bunuri.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la Președinție, care a refuzat să comenteze acuzațiile FSB. Cât despre cazul moldoveanului reținut, am solicitat detalii de la Ministerul Afacerilor Externe. La momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns.

Săptămâna trecută, ăresa pro-Kremlin din Rusia a anunțat despre „stoparea” activității fostului angajat al Serviciului de Informații și Securitate al Moldovei, Dmitri Rusnac, care potrivit lor, ar fi venit în Rusia pentru „a colecta informații despre planurile Moscovei în privința Moldovei”. Potrivit FSB, în anul 2024, Rusnac a sosit în Rusia cu misiunea „de a aduna informații confidențiale privind planurile conducerii rusești referitoare la Republica Moldova, precum și despre personalul structurilor de forță și al altor instituții de stat ruse implicate în activități externe legate de Republica Moldova”.

Mai mult, Rusnac ar fi fost testat cu poligraful, care potrivit FSB, a demonstrat că cetățeanul moldovean ar fi avut scopuri de spionaj. „Totuși, având în vedere că nu a cauzat daune reale securității Federației Ruse, în februarie 2025, acesta a fost expulzat din țară și i s-a interzis accesul pe teritoriul rus pentru o perioadă de 60 de ani”, se menționează în comunicatul FSB.

Ulterior, RIA Novosti a scris că Rusnac „l-a ajutat pe șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kiril Budanov, să stabilească legături cu președinta Maia Sandu”. NewsMaker a contactat reprezentanții Președinției pentru un comentariu despre partea în care a fost vizată șefa statului. „Aceeași placă uzată a propagandei Kremlinului – un nou fals ordinar. Aceste falsuri devin tot mai frecvente, de aceea trebuie să fim vigilenți și să analizăm informația pe care o vedem”, a comentat Igor Zaharov, consilierul Maiei Sandu.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: