Fermierii din Cahul și Cantemir anunță proteste. „Forța Fermierilor”: Inițiem consultări la nivel de țară cu toți agricultorii
Full Article 4 minutes read

Fermierii din Cahul și Cantemir anunță proteste. „Forța Fermierilor”: Inițiem consultări la nivel de țară cu toți agricultorii

Agricultorii se pregătesc să iasă din nou la proteste, nemulțumiți de lipsa măsurilor concrete din partea Guvernului și Parlamentului pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă, a anunțat Asociația „Forța Fermierilor”. Ei consideră că declararea stării de urgență în agricultură este singura soluție urgentă. În plus, Forța Fermierilor a subliniat că sute de fermieri din întreaga țară au primit deja notificări de inițiere a procedurilor de insolvență și executare silită din partea furnizorilor și instituțiilor financiare.

Fermierii din raioanele Cahul și Cantemir discută în aceste zile despre posibilitatea inițierii unor proteste în viitorul apropiat, din cauza lipsei de acțiuni concrete ale Guvernului pentru compensarea pierderilor din agricultură, potrivit unui comunicat al Asociației „Forța Fermierilor”. Asociația subliniază că declararea stării de urgență în agricultură este singura măsură necesară pentru a opri penalitățile aplicate agricultorilor afectați de secetă. Sprijinul de 100 de milioane de lei anunțat de Guvern este considerat ineficient și insuficient în raport cu nevoile reale ale sectorului agricol pe termen scurt, iar pe termen lung sunt necesare investiții semnificative.

„Forța Fermierilor” avertizează că întârzierea adoptării unor măsuri eficiente de redresare a situației de către Guvern și Parlamentul Republicii Moldova sugerează o lipsă de interes pentru salvarea agriculturii, un sector esențial al economiei naționale, lăsând loc pentru diverse interpretări și eventuale interese ascunse ale oficialilor sau grupurilor de influență.

În același timp, „Forța Fermierilor” anunță că sute de agricultori din întreaga țară au primit deja notificări privind inițierea procedurilor de insolvență și executare silită din partea furnizorilor și instituțiilor financiare. Mai mult, Inspectoratul Fiscal de Stat a început să retragă în mod forțat din conturile agricultorilor sume corespunzătoare impozitelor calculate, deși mulți dintre aceștia nu au putut utiliza mecanismul de compensare cu TVA-ul pe care statul le datorează.

Răbdarea agricultorilor s-a epuizat, iar timp de așteptare nu mai este. Au trecut mai mult de 2 luni de când am atenționat Guvernul asupra gravității situației și a măsurilor urgente necesare de implementat, și deja sunt peste 40 de zile de la crearea Comisiei Speciale pentru Agricultură de către Parlament. Superficialitatea Guvernului și ignorarea Parlamentului a acestei grave probleme sectoriale, care afectează direct peste 1,5 milioane de locuitori ai țării, au determinat agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir să decidă începerea protestelor în viitorul apropiat”, se menționează în comunicatul de presă al Asociației „Forța Fermierilor”.

NewsMaker a solicitat o reacție de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, însă, până la publicarea acestui articol, nu am primit răspuns. Am luat legătura și cu secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Valsile Șarban, dar acesta nu a putut să ne ofere o reacție deoarece se află în deplasare.

La începutul ședinței de Guvern din 4 septembrie, premierul Dorin Recean a anunțat alocarea a 100 de milioane de lei de către Comisia Situații Excepționale. Fondurile, provenite din Fondul de Intervenție a Guvernului, vor fi direcționate în special către producătorii de cereale care au suferit pierderi din cauza arșiței severe din timpul verii. Detalii AICI.

În luna august, fermierii afectați de secetă și grindină au avut mai multe întâlniri cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, cerând despăgubiri și declararea stării de urgență în agricultură. Încă de atunci, ministrul Bolea a anunțat că Guvernul Republicii Moldova a alocat 100 de milioane de lei pentru a-i ajuta pe fermieri. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: