Un post TV din Găgăuzia, sancționat pentru o emisiune în care este ofensat un jurnalist
Full Article 2 minutes read

Un post TV din Găgăuzia, sancționat pentru o emisiune în care este ofensat un jurnalist

„TV-Găgăuzia” a fost sancționată cu două avertizări publice pentru că a admis declarații ofensatoare, discriminatorii și atac la persoană față de jurnalistul Mihail Sirkeli. 

Decizia de a sancționa postul de televiziune a fost anunțată în cadrul ședinței din 17 martie a Consiliului Audiovizualului (CA). Potrivit Consiliului, postul TV a admis declarații ofensatoare și atac la persoană în cadrul emisiunii „Обсуждаем вместе” (Discutăm împreună) din 8 februarie 2023.

Se menționează că invitații emisiunii postului TV din Găgăuzia, reprezentantul societății civile Ivan Câlicic, președintele Consiliului de observatori al companiei „Gagauziya Radio Televizionu” Mihail Vlah și deputatul Adunării populare Leonid Chiosea, au recurs la atac la persoana jurnalistului Mihail Sirkeli, prin declarații ofensatoare și discriminatorii.

„La fel, au fost agresați verbal invitații din Chișinău, ale căror comentarii au fost prezentate în program”, susține Consiliul.

Emisiunea, precizează CA, „s-a axat pe așa-zisul referendum din 2 februarie 2014 despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Totodată, moderatoarea emisiunii a prezentat o postare scrisă de jurnalistul Mihail Sirkeli pe Facebook și secvențe video de pe canalul său de YouTube, în care Sirkeli s-a pronunțat pe tema referendumului, considerând că acesta a avut scopuri false, fără consecințe juridice și a fost menit să manipuleze opinia populației.

„Pe parcursul programului, invitații în studio s-au arătat deranjați de opiniile jurnalistului și de persoana lui, au criticat statul Republica Moldova, autoritățile de la Chișinău, despre cursul european și blocul NATO, precum și despre comunitatea LGBT”, comunică reprezentanții CA.

La fel se menționează că moderatoarea nu a intervenit, decât o singură dată, în discuțiile dintre invitați, pentru a stopa promovarea acestor mesaje.

„Mai mult, în unele cazuri ea a susținut declarațiile participanților la emisiune sau chiar a amplificat mesajele lor, demonstrând astfel o abordare părtinitoare și lipsă de bună-credință în prezentarea faptelor puse în discuție”, precizează Consiliul.

Controlul emisiunii a fost dispus la propunerea membrului CA Ruslan Mihalevschi, care a avut la bază sesizări venite din partea mai multor organizații neguvernamentale de media.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: