Libertatea.ro

Un student la doctorat a descoperit un oraș pierdut în jungla din Mexic

Un student doctorand de la Universitatea Tulane din Statele Unite a descoperit, în sud-estul Mexicului, un vechi oraș mayaș pierdut. Acesta a folosit o metodă de sondaj din avion, transmite Libertatea. 

Luke Auld-Thomas a găsit sondajul pe pagina 16 a unei căutări de pe Google. Tehnica folosită de el, denumită „Lidar”, trimite mii de impulsuri laser dintr-un avion pentru a cartografia obiectele de dedesubt pe baza timpului de întoarcere a semnalului.

Când studentul a procesat datele cu metode arheologice, a observat ceea ce alții au trecut cu vederea – un oraș antic uriaș care ar fi putut găzdui între 30 000 și 50 000 de oameni la apogeul său între anii 750 și 850 d. Hr. Aceasta este mai mult decât populația actuală a regiunii, spun cercetătorii.

În orașul dispărut, arheologii au găsit piramide, terenuri de sport, drumuri care conectează cartiere și amfiteatre.

Complexul ascuns, denumit Valeriana, a fost descoperit folosind Lidar, un tip de sondaj laser care cartografiază structuri îngropate sub vegetație.

Cercetătorii cred că este al doilea ca densitate după Calakmul, considerat cel mai mare oraș din America Latină antică. Echipa a descoperit în total trei situri, într-o zonă de mărimea capitalei Scoției, Edinburgh, „din întâmplare”, când un arheolog naviga pe internet.

Valeriana are caracteristicile unui oraș-capitală și se situează pe locul doi în densitatea clădirilor după spectaculosul sit Calakmul, aflat la aproximativ 100 km distanță. Arheologii spun că orașul este „ascuns la vedere”, fiind la doar 15 minute de mers pe jos de un drum principal de lângă Xpujil, unde locuiesc în mare parte mayași.

Nu există imagini cunoscute ale orașului pierdut, deoarece ,,nimeni nu a fost vreodată acolo”, deși localnicii ar fi putut suspecta existența ruinelor sub movilele de pământ. Orașul, care ocupa aproximativ 16,6 kilometri pătrați, avea două centre majore cu clădiri mari, situate la aproximativ 2 km distanță una de alta, legate prin case dense și drumuri.

Valeriana avea două piețe cu piramide-templu, unde mayașii ar fi venerat și ascuns comori precum măștile de jad și își îngropau morții. De asemenea, avea un teren unde oamenii jucau un joc antic cu mingea.

Există dovezi ale unui rezervor, ceea ce indică faptul că oamenii foloseau peisajul pentru a susține o populație mare. În total, domnul Auld-Thomas și profesorul Canuto au cercetat trei situri diferite în junglă. Au descoperit 6 764 de clădiri de diferite dimensiuni.

Mai multe orașe ar putea fi găsite

Tehnologia Lidar a revoluționat modul în care arheologii studiază zonele acoperite de vegetație, cum ar fi tropicele, deschizând o lume a civilizațiilor pierdute, explică prof. Canuto.

În primii ani ai carierei sale, cercetările se făceau pe jos și manual, folosind instrumente simple pentru a verifica terenul centimetru cu centimetru. Dar în ultimul deceniu, de când Lidar a fost folosit în regiunea mezoamericană, spune că s-au cartografiat aproximativ de 10 ori mai multe zone decât au reușit arheologii în aproximativ un secol de muncă.

Auld-Thomas afirmă că munca sa sugerează că există multe situri arheologice necunoscute. De fapt, atât de multe situri au fost descoperite, încât cercetătorii nu pot spera să le excaveze pe toate.

,,Trebuie să merg la Valeriana la un moment dat. Este atât de aproape de drum, cum ai putea să nu mergi? Dar nu pot spune că vom face un proiect acolo. Unul dintre dezavantajele descoperirii multor noi orașe mayașe în era Lidar este că sunt mai multe decât am putea spera vreodată să studiem”, adaugă Auld-Thomas.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, suspectat de participare la ştergerea unor notificări roşii ale Interpol, extrădat în Franţa: Presa

Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, arestat în Emiratele Arabe Unite la mijlocul lunii iunie, ar fi fost extrădat și inculpat vineri în Franța, potrivit publicației franceze Le Monde.

Pîrlog ar fi fost extrădat vineri, 18 iulie, la Paris, a declarat o sursă judiciară pentru presa franceză. Potrivit acesteia, fostul ministru ar fi fost pus sub acuzare pentru înşelăciune în bandă organizată, folosirea unui document administrativ fals pentru a procura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui funcţionar public străin, corupere activă în bandă organizată a unui funcţionar public străin şi sustragerea de la arestarea sau cercetarea unui infractor.

Suspectul ar fi solicitat o amânare a prezentării sale în faţa unui judecător de libertate şi custodie, care va trebui să decidă în scurt timp dacă îl va încarcera sau îl va lăsa în libertate. În aşteptarea acestei dezbateri, Pîrlog ar fi fost încarcerat, potrivit sursei judiciare.

Autoritățile de la Chișinău nu au venit, deocamdată, cu informații la acest subiect.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

Pe 19 iunie, Vitalie Pîrlog a fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: