Un ucrainean refugiat în Republica Moldova a fost răpus de malarie tropică

Un cetățean ucrainean, în vârstă de 33 de ani, refugiat în Republica Moldova, a murit după ce s-a infectat cu malarie tropică. Informația a fost confirmată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) pe 29 iulie. Inițial, informația a fost făcută publică de către fostul prim-ministru Ion Chicu, care a distribuit pe pagina sa de Facebook un document semnat de către directorul ANSP Nicolae Jelamschi.

Potrivit ANSP, bărbatul, născut în anul 1989, angajat la Flota Maritimă din Odessa (Ucraina) în calitate de marinar, s-a aflat în Africa de Vest (regiune endemică pentru malarie) în perioada 21.02.2022 — 29.06.2022.  În rezultatul anchetării epidemiologice s-a constatat că pe data de 29 iunie, bolnavul a venit în Republica Moldova, iar în perioada aflării în Africa nu a administrat tratament specific antimalaric.

Primele semne clinice au apărut la data 12 iulie, manifestate prin febră 38,0C, cefalee, dureri în gât, slăbiciuni generale. Pe 16 iulie, starea bolnavului s-a  agravat şi a fost internat cu diagnosticul ,,Pneumonie comunitară pe stînga, evoluţie medie”, cu febra 37,40 C, cefalee, vertij, slăbiciuni, inapetenţă, tuse. În data de 18 iulie, pacientul a fost diagnosticat cu malarie tropică și în aceeași zi a decedat.

Informația despre deces a fost publicată inițial de către ex-premierul Ion Chicu, care a publicat un document semnat de șeful ANSP.

De menționat că, pe parcursul mai multor decenii, Moldova este o țară liberă de malarie autohtonă, toate cazurile de boală înregistrate au fost de import. Pe parcursul ultimilor ani (2019-2021), s-au înregistrat 7 cazuri de îmbolnăvire (2019 – 3 cazuri, 2020 – 2 cazuri, 2021 – 2 cazuri), toate fiind cu statut de import.

Ce este malaria?

— Malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi;

— Dacă planificați călătoria spre o zonă endemică prin malarie, este necesară administrarea tratamentului profilactic;

— Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia;

— Boala poate fi prevenită şi tratată;

— În cazul suspectării primelor simptome ale bolii, precum frisoane, febră, dureri de cap la 10-15 zile de la sosirea într-o țară endemică, apelați imediat după asistența medicală urgentă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De la Aeroport spre centrul Chișinăului – cu trenul? Autoritățile planifică construcția unei linii feroviare de €8,5 mln

Aeroportul Internațional Chișinău va fi conectat cu centrul orașului printr-o linie de cale ferată. Despre acest proiect a vorbit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Vrem să conectăm calea ferată la aeroport și să punem în circulație trenuri care să transporte pasagerii de la aeroport în centrul Chișinăului și invers”, a declarat Bolea.

El a adăugat că din Chișinău există deja un segment feroviar în direcția Sîngera (aeroportul se află între Chișinău și Sîngera). „Am inclus deja acest proiect în planul de dezvoltare. Lucrăm acum la lansarea unei licitații pentru servicii de proiectare”, a precizat ministrul.

Potrivit ministrului, costul estimativ al proiectului este de aproximativ 8,5 milioane de euro.

În prezent, de la Aeroportul Chișinău spre centrul orașului se poate ajunge doar cu troleibuzul sau cu taxiul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: