NewsMaker

Un vot = 10 mii de ruble? Nouă persoane din Edineț – pe banca acuzaților pentru mită electorală

Alte nouă persoane din Edineț, acuzate că ar fi oferit mită electorală de până la 10.000 de ruble rusești pentru a influența votul la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna lui 2024, ajung pe banca acuzaților. Procuratura anunță că a finalizat urmărirea penală și a expediat dosarul în instanță.

Potrivit acuzării, inculpații ar fi promis și oferit recompense materiale – inclusiv sume de până la 10.000 de ruble rusești și 150 de dolari – pentru ca alegătorii să voteze „NU” la referendum și să sprijine anumiți candidați la funcția de președinte susținuți de un partid declarat neconstituțional.

Mai mult, cele nouă persoane sunt acuzate că ar fi organizat excursii plătite la Moscova pentru peste 25 de persoane, inclusiv cazare, masă și perfectarea pașapoartelor, în cadrul cărora participanții ar fi fost influențați direct de către fugarul condamnat definitiv Ilan Șor. Comunicarea s-ar fi făcut prin aplicația Telegram, unde votanților li se instalau „chat-boturi” după ce le erau fotografiate buletinele de identitate. Într-unul dintre cazuri, instalarea ar fi fost făcută chiar de un fost primar, anunță procurorii.

Cei nouă inculpați au între 30 și 56 de ani. Printre ei – femei și bărbați, inclusiv un poștaș și un fost primar. Organizatorii ar fi doi membri cu funcții de conducere ai unui partid neconstituțional, angajați ca director și contabil la o companie.

Potrivit Codului penal, pentru coruperea alegătorilor, învinuiții riscă amendă de până la 57500 lei sau pedeapsa cu închisoarea până la 5 ani.

Amintim că Procuratura investighează peste 150 de persoane suspectate de coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a partidelor politice, în special din raioanele de nord și centru ale țării. Până acum, peste 70 de inculpați au fost deja trimiși în judecată, iar unele dosare s-au soldat cu condamnări, inclusiv în cazul unui deputat condamnat la 12 ani de închisoare și o amendă de 500.000 de lei.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: