Parcurile și spațiile publice din orașe sunt din nou nesigure din cauza creșterii accentuate a numărului de contaminări cu COVID în această săptămână. Însă toți au obosit „să stea acasă”. Sunt și alte opțiuni, unde ați putea să călătoriți și să vă odihniți cu drag și în siguranță. NM a selectat cinci destinații turistice care se află la cel mult 55 de kilometri de Chișinău, unde ați putea merge în următoarele zile de odihnă.
Conacul familiei Ralli, raionul Strășeni
Conacul familiei Ralli este o reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea, construită de bogatul boier grec Zamfirache Ralli, în satul Dolna. Conacul este cunoscut prin faptul că în vara anului 1821, în aceste locuri a fost de câteva ori poetul rus Alexandr Pușkin.
Lângă conac se întinde un parc mic în care este un izvor și bustul lui Pușkin.
Conacul s-a păstrat foarte bine. Actualmente, în acest edificiu funcționează Muzeul „A. Pușkin”. Cele mai multe exponate au fost aduse aici din Sankt-Petersburg și din Chișinău.
Rezervația Științifică „Codri”, raionul Strășeni
Rezervația „Codri” este situată lângă satul Lozova, raionul Strășeni. Suprafața totală a acesteia este de peste 5200 de hectare. Aproape tot teritoriul rezervației este acoperit de păduri, cei mai mulți copaci fiind stejarii și fagii.
Fauna rezervației este foarte variată. Aici locuiesc berze negre, jderi, mistreți, cerbi, vulpi, iepuri, bursuci. Unele din acestea sunt incluse în Cartea Roșie a Moldovei. În total, în rezervație trăiesc 52 de specii de mamifere, 151 de specii de păsări, 8 specii de reptile, 10 specii de amfibieni și peste 8 mii de specii de insecte.
Valea râului Răut de lângă satul Furceni, raionul Orhei
În apropiere de satul Furceni, raionul Orhei, este un defileu pitoresc, prin care curge râul Răut. Aici sunt o mulțime de roci, peșteri și grote.
Această localitate se află la cinci kilometri de complexul muzeal și arheologic Orheiul Vechi, atât de popular printre turiști, dar lângă Furceni sunt mult mai mulți turiști.
„Peșterea Surprizelor”, raionul Criuleni
Peșterea este situată pe malul drept al râului Nistru, lângă satul Zolonceni, într-o pădure care este se află la doi kilometri la nord de Criuleni. Aceasta este una dintre cele mai mari peșteri din Moldova.
Peșterea reprezintă un labirint de tuneluri cu înălțimea de până la cinci metri și cu lățimea de până la doi metri. În unele locuri, aceste tuneluri s-au lărgit și au format săli încăpătoare și fântâni adânci. Lungimea totală a peșterii este de aproape 1700 de metri.
Peștera este bine ventilată, nu conține alte gaze în afară de cele care sunt în atmosferă, la suprafață. Flora și fauna de aici nu este prea bogată, însă în peșteră trăiesc lilieci.
Aici poate fi periculos, de aceea are sens să coboare încolo merită doar cei care au experiență de escaladare a peșterilor.
Parcul conacului Balioz, raionul Orhei
Conacul Balioz se află în centrul satului Ivancea, raionul Orhei. Acesta a fost construit în anul 1880, la comanda boierului Carabet Balioz, în stil european vestic și cu elemente ale clasicismului rus. În prezent, conacul este părăsit.
Pe acest teritoriu se află unul dintre cele mai vechi parcuri din Moldova, cu o suprafață de 7 hectare. Aici puteți să vă plimbați prin parc și să vedeți copaci neobișnuiți pentru Moldova: bradul canadian, pinul american, teiul roșu și tisa.