rfi.ro

Unele secții de votare din străinătate rămân fără buletine de vot. Ce spune CEC

În unele secții de votare din străinătate, peste 4 mii de cetățeni ai Moldovei au votat deja și în curând vor rămâne fără buletinele de vot. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Vladimir Șarban a spus despre acest lucru pe 15 noiembrie, menționând că legislația nu permite aducerea de noi buletine de vot în aceste secții de votare. El a îndemnat moldovenii din străinătate care doresc să voteze să încerce să facă acest lucru în secțiile de votare mai puțin aglomerate din orașele vecine.

Potrivit lui Șarban, până la ora 18:00 au votat peste 1,47 milioane de cetățeni în Moldova, peste 29,5 mii de cetățeni au votat la secțiile de votare pentru locuitorii Transnistriei și peste 209 de mii de alegători la secțiile de votare din străinătate.

Vicepreședintele CEC a menționat că unele secții de votare s-au închis deja – la Tokyo, Beijing și Surgut.

Potrivit lui Șerban, peste 4 mii de cetățeni au votat deja în unele secții de votare din Franța, Italia, Marea Britanie și Germania.

„Ministerul Afacerilor Externe cere cetățenilor să meargă pe alte secții, deoarece, conform legislației actuale, mai mult de 5 mii de buletine nu pot fi alocate unei singure secții de votare din străinătate. Îi îndemn pe cetățenii care au venit să voteze în zone atât de aglomerate să încerce să să meargă la altele. Avem 134 de secții în străinătate, unde au fost livrate câte 5 000 de buletine de vot ”, a adăugat Șarban.

CEC a menționat, de asemenea, că alerta cu bombă la o secție de votare din Frankfurt s-a dovedit a fi falsă, dar acest lucru i-a perturbat activitatea. Departamentul a cerut tuturor celor care urmau să voteze acolo să meargă la secțiile de votare din Stuttgart, Kassel și Strasbourg.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: