Igor Dodon
Максим Андреев, NewsMaker

„Unire n-o să fie, liniștiți-vă”. Președintele Igor Dodon a exclus unirea Republicii Moldova cu România

Președintele Igor Dodon exclude ipoteza unirii dintre Republica Moldova și România. În cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 18 septembrie, șeful statului a declarat că admite relațiile de bună vecinătate dintre cele două țări și „armonizarea în conformitate cu directivele UE”.

Președintele Igor Dodon admite relații de prietenie dintre România și Republica Moldova, nu și unirea celor două maluri ale Prutului.

„În ceea ce ține de malurile Prutului – unire n-o să fie, liniștiți-vă. Nici vouă asta nu vă trebuie. Vouă vă trebuie probleme pe capul vostru? Unire n-o să fie. Suntem țări separate, vecine. Sunteți frați, un pahar de vin, țuică…veniți în ospeție. Dar niciun fel de unire n-o să fie. Armonizarea are loc în conformitate cu directivele UE pentru că asta favorizează investițiile, comerțul, șamd”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a precizat că nu are consilieri străini, nici din Rusia, nici din România.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Notele la BAC după contestații – publicate: Rata de promovare, mai mare față de 2024

Rezultatele finale ale examenului național de bacalaureat 2025, sesiunea de bază, după examinarea contestațiilor, au fost publicate astăzi, 3 iulie. După evaluarea contestațiilor, numărul absolvenților promovați a crescut cu 58, iar rata generală de promovare a urcat la 72,68%, înregistrând o creștere față de anul precedent.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, în acest an au fost depuse 10.252 de contestații. Cele mai multe au fost la proba de examen limba și literatura română – 2.783, aceasta fiind și disciplina cu cel mai mare număr de candidați admiși. La limba engleză au fost depuse 2.064 de contestații, la geografie – 1.316 contestații, la istoria românilor și universală – 1.310 contestații, iar la matematică – 959. 

În rezultatul examinării contestațiilor, au fost majorate 1.596 de note, ceea ce constituie 15,56% din numărul notelor contestate și 2,35% din numărul total de note acordate în sesiunea de bază a examenului național de bacalaureat.

Numărul absolvenților care au promovat examenul național de bacalaureat a crescut cu 58 după examinarea contestațiilor și este egal cu 13.063. Totodată, rata de promovare totală a crescut cu 0,32 puncte procentuale și constituie 72,68%, comparativ cu 69,68%, de la aceeași etapă, din cadrul sesiunii 2024.  

Media mediilor obținută de absolvenții din licee în sesiunea 2025 a înregistrat o ușoară creștere față de cea înregistrată în sesiunea 2024. Astfel, pentru candidații din licee, media mediilor la examenul național de bacalaureat 2025 este 7,46, comparativ cu 7,34 în 2024.

În perioada 14-21 iulie 2025 va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului național de bacalaureat. Rezultatele preliminare după desfășurarea sesiunii suplimentare vor fi anunțate în centrele de bacalaureat la data de 24 iulie, iar rezultatele finale – după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate la data de 29 iulie 2025.

Amintim că rata de promovare înainte de contestații a fost de 72,36%, în creștere față de anul trecut. Peste 13.000 de candidați au promovat examenele, iar 73 dintre ei au obținut media 10.











Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: